KREVER HODET PÅ ET FAT: Går det slik Verdens villmarksfond og over 30 organisasjoner verden over vil, må statsministeren tre ut av det såkalte Havpanelet. Årsaken er planene om gruvedrift på havets bunn.

30 organisasjoner demonstrerer i 19 land i dag - vil tuppe Jonas ut av Havpanelet

I dag vil det foregå demonstrasjoner utenfor norske ambassader i 19 land over hele verden, opplyser Verdens Villmarksfond i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

–  Over 30 organisasjoner fra hele verden krever at Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, går av som leder av Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi (Havpanelet) om ikke Norge snur i saken om gruvedrift på havbunnen og stanser åpningsprosessen. I dag skal det foregå markeringer utenfor norske ambassader i 19 land, i tillegg til en aksjon utenfor Stortinget kl. 15.30, opplyser organisasjonen.

Vil stoppe gruvedrift på havbunnen

I dag har miljøaktivister og havforkjempere over hele kloden forent krefter for å stanse regjeringens forslag om å åpne for gruvedrift i dyphavet i norske farvann. Gjennom markeringer utenfor norske ambassader i 19 land, fra Australia og USA til Mosambik og Belgia, samt flere steder i Norge, inkludert Svalbard. Der skal aktivistene markere sin avstand til regjeringens planer om å åpne et område på størrelse med New Zealand, helt opp til kysten av Svalbard, for gruvedrift på havbunnen, etter deres mening uten tilstrekkelig kunnskap. 

Sammen med 22 internasjonale og 11 norske organisasjoner, sender de i dag et brev til Norges statsminister med det samme tydelige budskapet: Støre må stanse gruvedrift på havbunnen eller gå av som leder av Havpanelet.

Brevet kan du lese her:

To av verdens største har signert

Blant de internasjonale organisasjonene som krever at Støre går av som leder av Havpanelet om ikke Norge snur i saken om gruvedrift på havbunnen, er Greenpeace og WWF - to av verdens største miljøorganisasjoner. 

Jonas Gahr Støre leder Havpanelet sammen med presidenten av Palau. Gjennom Havpanelet har Norge forpliktet seg til å «beskytte og gjenopprette havets helse», forvalte havet «100 prosent bærekraftig» og «sikre havets helse og rikdom for fremtidige generasjoner». Aktivistene og organisasjonene som i dag står sammen, mener gruvedrift på havbunnen er i strid med disse forpliktelsene og flere av Havpanelets anbefalinger og kjerneprinsipper. 

– Norges omdømme i fare

De mener også at Norges omdømme nå står i fare, og at den store internasjonale bølgen av kritikk bør være en vekker for både regjeringen og Norges befolkning. I brevet skriver de at det ikke er for sent for Støre å leve opp til ansvaret som ligger til hans rolle i Havpanelet, og etablere Norge som et ledende land i den økende motstanden mot gruvedrift på havbunnen. 

Videre står det: 

– Vi oppfordrer deg til å ta et steg tilbake, ikke tillate denne ødeleggende virksomheten og støtte et globalt moratorium mot gruvedrift i dyphavet. Med mindre den norske regjeringen stopper åpningsprosessen, mener vi at Norge bør trekke seg som leder av Havpanelet.

Markeringer i alle de største byene

I Norge holdes det i følge pressemeldingen markeringer i blant annet Bergen, Trondheim, Harstad og Longyearbyen. I Oslo blir det markering utenfor Stortinget kl. 15.30 med appeller fra miljøbevegelsen, fagpersoner, AUF og Sosialistisk Ungdom. 

¤¤ Kystmagasinet har vært i kontakt med Statsministerens kontor i dag, men har foreløpig ikke mottatt noe svar på hvordan Støre stiller seg til anklagene og kravet fra organisasjonene.

Organisasjonene som har signert brevet til Jonas Gahr Støre er:

AbibiNsroma Foundation

The Blue Climate Initiative

Civil Society Forum of Tonga

Deep Sea Mining Campaign

Deep Sea Conservation Coalition

Deutsche Stiftung Meeresschutz (DSM)

Ecologistas en Acción

Environmental Justice Foundation

Greenpeace

Kiwis Against Seabed Mining (KASM)

#LookDown

Oceans North

Sciaena, Seas At Risk

SeaLegacy, Sharkproject

Sustainable Ocean Alliance

Te Ipukarea Society

Tonga National Youth Congress

Tuvalu Climate Action Network (TuCAN

Women4Oceans

WWF International

Bellona Foundation

Besteforeldrenes klimaaksjon

BirdLife Norway

ForUM

Framtiden i våre hender

Natur og Ungdom

Naturvernforbundet

Sabima

Spire

World Saving Hustle

WWF Verdens naturfond