"Solglytt" ex, Hevringen ved overlevering fra Jemar Norpower.

Betalte over ti millioner for «bygdas flotteste sjark»

Sjarker, med og uten kvoter, ofte nesten nye, går som varmt hvetebrød om dagen. Ett av de siste salgene er en nesten ny sjark, registrert i Austevoll i Vestland fylke som nå er solgt for over ti millioner kroner.

Sjarken som nå har fått navnet «Solglytt» er 10,99 meter lang og 4,20meter bred. Den har en 300 Scania motor som yter 300 hestekrefter og bare 1500 timer gangtid. Den har et Nogva 168 gir med ett kraftuttak. Propellen er en Nogva med fire blad. Det gir ifølge salgsprospektet til Hummelsund Maritimt AS, som har håndtert salget, en fart på ni knop. Sjarken er også utstyrt med to Sleipener SH320 sidepropeller, en forut og en akter. Det er også en Nanni 10 kW hjelpemotor.

Eid av austevolling i to år

Sjarken har blitt brukt til fiske med både not og garn.

Sjarken ble levert er en Malosjark, bygget av Jemar Norpower, og levert til sin første eier, Melaren AS på Storebø i Austevoll, i februar 2020. Knappe to år seere er sjarken solgt og har skiftet navn fra «Hevrøy» til «Solglytt».

Sjarken er rigget for garn og har en Lorentzen 1000 kilo garnhaler, og en garngreier fra samme leverandør. Det er en Fassi M30A.13 krane. Fisken går fra garnrenna i et hydraulisk bløgge- og skyllekar med kapasitet på 1,3 kubikkmeter. Lasterommet er på 20,5 kubikkmeter med midtskott.

Det elektroniske utstyret består blant annet av en Simrad Halo 24 radar, et Simrad S2016 ekkolodd, autopilot, satelittkompass, to VHF og flere skjermer fra samme produsent.

Utstyrt for mannskap på tre

«Solglytt» har tre fullisolerte enkeltlugarer med skap. Byssa har kjøleskap, fryser, steikeovn, platetopp., vask, benk, skuffer og skap, opplyses det i prospektet. Det er også to toaletter, ett i garderobe på dekk og ett nede ved lugarer, samt en stor dusj. Og til glede for mannskapet er det varmekabler på bad og ellers dørkvarme. Det er egne mindre apparat for varm- og friskluft til lugar og toalett/dusj.

Da sjarken ble solgt målte den 11,58 meter, men kunne ifølge Hummelsund Martimt AS med enkle grep måles til 10,99 meter. Det er det som er lengden nå ifølge et målebrev utsted 2. januar.

Det bør også legges til at det er notbøyle under ror og propell, slingrekjøl på begge sider, sliteplate under garnhaler, rørkjøling av gir, hovedmotor og hjelpemotor, maskinromsvifte, samt varme i to vinduer i styrehuset.

Bygdas flotteste 11-metring

Båten som nå har fått Åkrehamn som hjemsted, er sannsynligvis bygdas flotteste 11-metring.

Sjarken ble lagt ut med en prisantydning på ti millioner kroner. For noen kroner ekstra kunne en del notutstyr følge med. I hvert fall gikk sjarken ifølge søknad om erverv for 10,6 millioner kroner.