IMPORT AV LEPPEFISK: Danske forskere og rådgivere vil nå etablere fiske etter leppefisk. Fangsten skal sendes til norske oppdrettere.
IMPORT AV LEPPEFISK: Danske forskere og rådgivere vil nå etablere fiske etter leppefisk. Fangsten skal sendes til norske oppdrettere.

Danskene vil fiske leppefisk til norske oppdrettere

Universitetet i København og det danske rådgivningsselskapet Aquamind ønsker å utvikle et fiskeri etter leppefisk i Danmark. Markedet for leppefisken er norsk oppdrettsnæring

Publisert Sist oppdatert

«Fisken er kjent som leppefisk og kan selges levende til norsk havbruk, hvor den spiser lakselus», uttales det i et intervju med Dansk Fiskeriforenings avis Dansk Fiskeritidende.

DANSK LEPPEFISK: Det er store bestander av spesielt bergnebb i danske farvann.
DANSK LEPPEFISK: Det er store bestander av spesielt bergnebb i danske farvann.

Ifølge prosjektlederne er markedet bra, og fiskerne får 10 danske kroner stykk (Cirka 14 danske kroner). De har nå behov for en del fiskere som vil være med å utvikle fiskeriet. De vil få et tilskudd på 60 prosent til utstyr og tidsbruk.

Fisket etter leppefisk vil være uregulert og foregå med teiner. Det opplyses at det i Norge fanges 18 millioner leppefisk årlig, noe som skaper en omsetning på flere hundre millioner danske kroner.

Nå ser de spesielt etter interesserte fiskere på Sjælland og Djursland som er på Danmarks østside.

Tidligere prosjekt ga liten interesse

For tre år siden var det et annet leppefisk-prosjekt ved København Universitet. Med støtte fra EU skulle det drives forsøksfiske etter leppefisk. Ifølge universitetet var dagsfangstene i de fem områdene det ble fisket gode nok til å skape god lønnsomhet i fisket. Forskerne mente fiske etter leppefisk ville være et godt alternativ for fiskere som sliter med lave torskekvoter og store variasjoner i fisket etter rødspette.

Import fra Sverige

Norge importerer allerede leppefisk fisket på den svenske vestkysten.

Miljødirektoratet har gitt flere operatører tillatelse til å importere leppefisk fra Sverige. For tre-fire år siden var det også ønske fra flere om å få tillatelse til å importere dansk leppefisk. Problemet har til nå etter det Kystmagasinet forstår vært en heller laber interesse blant danske fiskere. Det krever et stort nok volum skal det opprettes logistiske løsninger med lastebiltransport.

Ett av forsøkene på å komme i gang med import av leppefisk ble omtalt av kyst.no. Kan få importere flere hundre tusen leppefisker fra Danmark