KRITISK: Leder Tom Vegar Kiil i Norges Kystfiskarlag reagerer sterkt på at Fiskeridirektoratet har gitt ut informasjon og kart om konkrete båter som er tatt i fiskeriinspeksjoner. Han reagerer også på at Kystmagasinet har navngitt båter og en av eierne i en redaksjonell artikkel. (Foto: Presse)

FISKERIKONTROLLER: Kystfiskarlaget ber Fiskeridirektoratet gjennomgå egne personvernrutiner

Kystfiskarlaget ber Fiskeridirektoratet om å gjennomgå egne rutiner for personvern under fiskerikontroller. Bakgrunnen er en artikkel i Kystmagasinet om fiskefusk.

Publisert Sist oppdatert

Norges Kystfiskarlag reagerer kraftig på at Fiskeridirektoratet har delt AIS-data og personopplysninger med navn på fartøy og kartposisjoner til media i forbindelse med en gjennomført kontrolloffensiv i vinter. Det uttaler de i en pressemelding. 

– Offentlig gapestokk

Nå ber de direktoratet om å gjennomgå egne rutiner.

– At ulovligheter som avdekkes gjennom Fiskeridirektoratets kontrollvirksomhet får konsekvenser for involverte parter er selvsagt naturlig, men at ansvarlig kontrollmyndighet deretter bidrar til å henge enkeltfiskere ut i offentlig gapestokk på denne måten er både uakseptabelt og straffbart, sier lederen i Norges Kystfiskarlag, Tom Vegar Kiil, som sikter til saken «AIS avslørte fiskefusk» i Kystmagasinet 13. juni. Saken er i etterkant delt flere ganger i sosiale medier.

– Prinsipielt viktig

På vegne av laget understreker han at de ser alvorlig på saken.

– Her har Fiskeridirektoratet åpenbart brutt sine egne personvernrutiner, både ved at man har delt AIS-data for fartøy under 15 meter og offentliggjort data fra egen kontrollvirksomhet som er kategorisert som sensitive data, også unntatt offentlighet. Kystmagasinet sine vurderinger i forhold til personvern og publisering av slike sensitive opplysninger er også klanderverdig og bryter etter vårt syn med god presseskikk.

Kiil sier at saken er svært alvorlig, og prinsipielt viktig å belyse. Vi har bedt Fiskeridirektoratet om en nærmere forklaring i denne spesifikke saken, og vi vil avvente deres redegjørelse før vi vurderer videre skritt, avslutter Kiil.

Kystmagasinet har vært i kontakt med presseavdelingen i Fiskeridirektoratet, som sier at de vil komme med en uttalelse i sakens anledning.

¤ Saken i Kystmagasinet om kontrollen kan du lese her. Kystmagasinet vil understreke at det ikke er avklart om det er snakk om straffbare lovbrudd.