
Ni fiskefartøy forliste i første halvår
Ni fartøy forliste i første halvår, alle fiskefartøy under 15 meter.
Forlisene har i flere tilfeller medført personskader, særlig som følge av lekkasjer og brann/eksplosjon.
Det kommer frem i en pressemelding fra Sjøfartsdirektoratet.
Grunnstøtinger har også økt kraftig, med 54 prosent fra 2024 og 21 prosent sammenlignet med femårsgjennomsnittet.
– Vi videreførte i vår en holdningskampanje mot grunnstøting, og håper at økt kunnskap om seilasplanlegging og risikovurdering kan bidra til færre alvorlige hendelser. Sjøfartsdirektoratet vil fortsette det tette samarbeidet med næringen for å forebygge ulykker og sikre et trygt og forsvarlig arbeidsmiljø til sjøs, sier fungerende sjøfartsdirektør Håvard Gåseidnes i en pressemelding.
Én person omkom
Én person omkom i forbindelse med arbeid på næringsfartøy de seks første månedene i 2025. Det er tre færre enn samme periode fjor. Antall hendelser er på samme nivå som fjoråret, men det har vært en økning i alvorlige hendelser som brann og grunnstøtinger.
– Det er positivt at tallene har gått ned, men én person som mister livet, er en for mye. Vi jobber videre med handlingsplan for sjøsikkerhet der målet er klart og tydelig: Ingen skal miste livet eller bli hardt skadet på sjøen, sier fungerende sjøfartsdirektør Håvard Gåseidnes.
Totalt er det registrert 589 hendelser på næringsfartøy i løpet av årets første seks måneder, der 312 hendelser er klassifisert om ulykker og 277 er nestenulykker. Lasteskip står for nesten halvparten av alle ulykker i perioden (46 %), etterfulgt av fiskefartøy (29 %) og passasjerskip (24 %).
Flere personskader
Det er registrert 170 alvorlige personskader i første halvår – en økning på 16 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg er det meldt inn 113 mindre alvorlige skader. Støt, klemskader og fall om bord utgjør majoriteten av personskadene (74 %).