VIL SKAFFE KUNNSKAP: – Vi har ikke i dag kunnskapen som skal til for å utvinne mineraler fra havbunnenstatssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet (t.h.) til Kystmagasinet. I går krevde 30 internasjonale organisasjoner at statsminister Støre tret ut av det såkalte Havpanelet.

Gruver på havbunnen: – Energiomstillingen vil kreve enorme mengder mineraler

– Energiomstillingen verden skal gjennom kommer til å kreve enorme mengder mineraler fra sikre kilder i flere tiår fremover. Havbunnsmineraler kan bli en slik kilde.

Publisert Sist oppdatert

Det sier statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet til Kystmagasinet. 

– Havbunnsmineraler kan bli en slik kilde, forutsatt at utvinning kan skje på en lønnsom og bærekraftig måte.

– Har ikke kunnskapen som skal til

Som omtalt i Kystmagasinet i går, har over 30 internasjonale organisasjoner mobilisert, og krever i et brev at statsminister Jonas Gahr Støre trer ut av det såkalte Havpanelet. Årsaken er Norges planer om storstilt utvinning av mineraler på havbunnen.

– Vi har ikke i dag kunnskapen som skal til for å utvinne mineraler fra havbunnen. Skal vi skaffe oss denne kunnskapen, må vi mobilisere både statlige ressurser og private aktører som er interessert i eventuell utvinning. Regjeringens forslag om å åpne et område for aktivitet, handler om at også private aktører skal kunne lete og hente inn kunnskap om områdene som er aktuelle, sier Bjelland Eriksen i et svar på epost. 

Det er Olje- og Energidepartementet som handler saken fra regjeringens side. 

– Ingen beslutning tatt

Bjelland Eriksen understreker at ingen beslutninger om utvinning er tatt.

– En åpningsprosess er ikke det samme som at vi godkjenner utvinning av havbunnsmineraler. Før en aktør eventuelt får en slik godkjenning, må det hentes inn mer kunnskap og dokumenteres at utvinning kan skje på en forsvarlig og bærekraftig måte. Det er betydelig arbeid som skal gjøres før det kan skje, og hele prosessen skal ta utgangspunkt i en skrittvis og føre-var tilnærming, avslutter han.