Det er ikke opplyst hvor mye nye Stamsund koster. Men det blir en solid investering for rederiet. Illustrasjon Marin Teknikk AS
Det er ikke opplyst hvor mye nye Stamsund koster. Men det blir en solid investering for rederiet. Illustrasjon Marin Teknikk AS

Skifter ut Selfasjark med femten-metring fra Viknaslipen

Rederiet Stamsundværing AS i Stamsund i Vestvågøy i Lofoten, har søkt om generell utskiftingstillatelse for fartøyet «Stamsundværing». Det er i søknaden opplyst at de planlegger å bestille et nybygg designet av Marin Design AS i Kolvereid i Trøndelag.

Publisert

Fartøyet skal bygges ved Viknaslipen AS i Rørvik i Trøndelag, et par mil fra der designselskapet holder til i Trøndelag. Det får en lengde på 14,99 meter og bredde på 6,70 meter. Ifølge søknaden skal det nye fartøyet være rigget for garnfiske og snurrevad.

Pris ikke opplyst

Fartøyet får tre lugarer med plass til et mannskap på fem. Det isolerte lasterommet blir på 70 kubikkmeter. Hva, den nye båten vil koste, er ikke oppgitt i søknad om erverv. Men tilsvarende båter har normalt en pris fra 25 til 30 millioner kroner og oppover, - alt avhengig av utstyr.

Slik ser nye Stamsundværing ut forfra på tegninger fra Marin Design AS.
Slik ser nye Stamsundværing ut forfra på tegninger fra Marin Design AS.

Fartøyet som skiftes ut er «Stamsundværing» som har en lengde på 14,96 meter og bredde 4,17 meter. Det er en plastsjark med en motor som yter 250 hestekrefter. Den ble bygget ved Selfa Arctic Rødskjær i 2001.

Rederiet eies med 50 prosent hver av Trond Sørensen og Rolf Arne Frantzen.

Fikk kaffetorsk fra Lofotposten

Kaffetorsk er en vel 50 år gammel tradisjon der avisa Lofotposten deler ut ett kilo kaffetorskkaffe fra Friele og et kaffetorskdiplom til alle fiskerne som har en skrei/torsk over 30 kilo. Garnbåten «Stamsundværing» fikk i år også en kaffetorsk på 30 kilo som ble levert til Jangaard Export AS i Stamsund.

11.111.111 millionerkake fra Jangaard Export

For en uke siden sto også fiskekjøper Rudi Stensvold fra Jangaard Export AS klar på kaien i Stamsund. Med seg hadde han det som Lofotposten forteller at var en 11.111.111 millioner kake. 

Dette er Selfasjarken Stamsund som nå skal skiftes ut. Foto Frode Adolfsen
Dette er Selfasjarken Stamsund som nå skal skiftes ut. Foto Frode Adolfsen

Til Lofotposten sier Rudi: - – Glea på Røst gir alle som leverer for en million en kake, og Napp Sjømat AS ga kake til en båt som hadde levert for 10 millioner. Stein Viggo som er mannskap på «Stamsundværing» begynte å gnage om at de også måtte få ti millioners kake. Vi tok selvsagt utfordringen, men ville lage vår vri. Vi syntes det var mer passende å gi kake når de hadde levert fisk for 11.111.111 kroner, og det gjorde de på mandag, sier en smilende fiskekjøper.

I fjor fisket de for 11 millioner og hadde et resultat før skatt på over en million kroner. I år ser det ut til å bli bedre.

«Stamsundværing» har i år kvote på 1 784 tonn hyse, 692 tonn sei og 372 tonn torsk. Årets skreifiske har gjort at 354 tonn torsk er fisket, - det samme er 359 tonn sei. Hyse har «Stamsundværing» så vidt pirket borti og har rapportert en fangst på 12 tonn. Blir det godt fiske etter sei og brukbar pris på hyse, kan dette bli et svært godt år for rederiet.