LANDLOV: Politimesteren i Troms vil begrense hvor utenlandske sjøfolk, deriblant russiske sjøfolk, kan bevege seg.

Troms: Utenlandske sjøfolk skal ikke få bevege seg fritt på land

Politimesteren i Troms vil begrense hvor utenlandske sjøfolk utenfor EU/EØS kan bevege seg under landlov.

Politimesteren i Troms vil begrense hvor utenlandske sjøfolk kan bevege seg i forbindelse med landlov. Nå har politimesteren sendt på høring et forslag til begrensning av landlovsretten, som omfatter alle kommunene i politidistriktet.

Det fremkommer i en pressemelding fra politiet. Forskriften gjelder for sjøfolk som har rett til å gå i land som følger av utlendingsforskriften § 4-19, og er et unntak fra visumplikten.

Geografiske begrensninger

Slik landloven virker i dag kan sjøfolk gå i land og oppholde seg i hele kommunen og tilgrensende kommuner fra havnen hvor fartøyet ligger.

Høringsutkastet foreslår geografiske begrensninger i alle kommunene i distriktet. For byene Tromsø, Finnsnes og Harstad vil det begrenses til tydelige opptegnede områder – ved de øvrige havnene foreslås den geografiske begrensningen til å gjelde 1,5 km fra havneanløpet.

Behov for begrenset landlov

Landlovsretten er et unntak fra visumplikten, og som følge av den sikkerhetspolitiske situasjonen er det et behov for et mer begrenset landlovsområde for mer effektivt håndheve regelverket. 

Tilsvarende begrensninger er gjort i blant annet Finnmark og Vest politidistrikt og erfaringene derfra har vært nyttige i vurderingen.

Alle sjøfolk utenfor EU/EØS

Begrensningen i landlovsretten omfatter alle sjøfolk fra land som ikke er medlem av EU/EØS. Politimesteren har tatt i betraktningen at landlov er en viktig del av arbeidsmiljøet til de som arbeider om bord på fartøy. 

Så langt det har vært mulig er det lagt til rette for at sjøfolk skal kunne oppsøke butikk, apotek, tannlege, lege, osv. Ved behov for helsehjelp på landlovsområder som ikke dekker lege/tannlege, mv. vil mannskapet kunne kontakte Troms politidistrikt for tillatelse til ferdsel utenfor det geografisk avgrensede området.

Nødvendig med innskrenkning

– Denne beslutningen kommer på bakgrunn av en nøye vurdering av landloven og de ulike hensyn og behov som må veies opp mot hverandre. Den sikkerhetspolitiske situasjonen og erfaringene vi har gjort så langt, gjør at vi ser at det er nødvendig å innskrenke de geografiske områdene og håndheve lovverket mer effektivt, sier politimester i Troms, Astrid Nilsen, i pressemeldingen.

Gjelder kun sjøfolk

Den foreslåtte forskriften vil ikke medføre endring i reglene for innreise til Schengen eller Norge. Den er kun ment å begrense bevegelsesfriheten for sjøfolk under utøvelse av landlovsretten i politidistriktet. Forslaget vil derfor ikke medføre noen geografisk begrensing for EU/EØS-borgere.