STOR GEVINST: Denne illustrasjonen viser prosessen bak et ringnotkast. Det krever mye planlegging men kan gi stor gevinst for fiskerne om det gjennomføres riktig.

Skal hjelpe ringnotfiskere i jakten på det perfekte kast

Forskere fra SINTEF utvikler nye metoder som skal hjelpe fiskerne med å spare tid og øke verdien på fangsten.

Publisert Sist oppdatert

Ved fiske med en ringnot er god planlegging av kastet essensielt. Dette gjøres i dag uten verktøy som kan gi konkrete råd. Kapteinens erfaring og dyktighet er helt avgjørende.

Har laget grafisk system

Derfor har forskere ved Sintef utviklet metoder for å gi slike råd og implementert dem i verktøy som kan brukes om bord.

– Vi har laget et grafisk brukerstøttesystem som skal hjelpe til å få en oversikt over situasjonen og å ta de rette beslutningene. Dette kan hjelpe ferske kapteiner med infoen de trenger, men kan også være nyttig for de erfarne ved å senke stressnivået og gjøre det enklere å ta de riktige valgene, forteller forsker Joakim Haugen hos SINTEF Ocean.

Målinger og kybernetiske metoder i bunn

Rådene kapteinen får av systemet, baseres på kybernetiske metoder og informasjon om strømmen i havet og hvordan stimen beveger seg, i retning, hastighet og dybde.

– Kybernetikk er læren om styremekanismer og styringsproblemer.– For å få et vellykket kast er settebanen til nota avgjørende – både i forhold til strøm og stim. Nota må rekke å synke dypt nok, samtidig som den ikke skal ødelegges ved å treffe dårlig bunn. Dette kompliseres av at synkehastigheten påvirkes av strøm og bruk av fartøyets vinsjer. Timing er derfor svært viktig. Kapteinen må tenke framover for å fange den delen av stimen man ønsker, forteller forskeren.

Skal kunne se alt på skjermen

Slike utfordringer skal altså de nye metodene og algoritmene hjelpe til å løse. Kapteinen skal kunne se på skjermen hvor og når nota bør settes, samt hvordan fartøyet skal manøvreres både før og under setting.

– Systemet er tilgjengelig som åpen kildekode, slik at den som vil, kan ta det i bruk eller videreutvikle det som et kommersielt produkt. Mange fartøy har allerede den instrumenteringen som trengs og vil da bare trenge en litt kraftig pc for å ta i bruk systemet.

Kan tilpasses fartøy og notstørrelser

Teknologien vil med andre ord ikke bli kostbar.

– Systemet er laget slik at det kan tilpasses ringnøter i ulike størrelser og monteres på forskjellige fartøy. Vi valgte å lage systemet uavhengig av produsenter. Fordelen med dette er at flere kan benytte seg av det. Ulempen er at det kanskje aldri vil bli realisert kommersielt og tatt i bruk av fiskerinæringen, sier Haugen, som mener dette er et steg i riktig retning for mer presist ringnotfiske.

Hele saken kan du lese på forskning.no her: