FESTIVALKOMITE: Kristian Digre, daglig leder i Stiftelsen Nor-Fishing og prosjektleder Eileen Brandsegg inviterer til ny sjømatfestival i mars. – Vi vil gjøre dette til en årlig festival, og på den tiden av året når sjømaten smaker aller best, opplyser de i en pressemelding.

Inviterer sjømatnæringa til ny sjømatfestival

Norge har verdens beste sjømat og i mars arrangeres for første gang sjømatfestivalen Norway Seafood Festival. Med seg på laget håper arrangørene å få en rekke sjømatprodusenter, som får muligheten til å vise frem sine deilige delikatesser fra havet til et internasjonalt publikum.

Publisert

Norway Seafood Festival arrangeres fra 2. til 4. mars i Trondheim. Interessenter oppfordres til å kontakte festivalen på epost eller gjennom festivalens nettside, opplyser festivalen i en pressemelding.

Skal bli årlig festival

Ambisjonen til arrangøren er å etablere en årlig sjømatfestival i mars, hvor innbyggerne i Trøndelag og tilreisende fra inn- og utland kan komme til Trondheim for å spise, oppleve, utforske og lære om verdens beste sjømat og sjømatdistrikt, skriver de.

– Sjømaten er på sitt alle beste på denne tiden av året, når havet er skikkelig kaldt. Skreien gyter langs norskekysten, fiskene er faste og smaksrike og skalldyrene i full vigør. Og så har sola begynt å komme tilbake til byen vår! Det blir stadig lysere og timingen for en sjømatfestival kunne ikke vært bedre, innleder Kristian Digre, daglig leder i Stiftelsen Nor-Fishing og medarrangør for festivalen.

Norwegian Seafood Festival har allerede sikret støtte fra mange viktige partnere, deriblant Visit Trondheim, Trondheimsregionen, Fosen-Regionen, European Region of Gastronomy, NTNU Food Forum, Clarion Hotel, Stiftelsen Nor-Fishing, Trondheim Havn og Smaker fra Øyriket.

Spis, opplev, utforsk og lær

Festivalens fire stikkord – spise, oppleve, utforske og lære – har vært ledende under utformingen av programmet.

– Norway Seafood Festival skal være et sted besøkende får utfordret både smaksløkene og vanene sine. Den deilige norske sjømaten skal få akkurat så mye oppmerksomhet som den fortjener, servert i både tradisjonell og ny drakt. Raskt, godt og enkelt, lover Eileen Brandsegg, prosjektleder for Norway Seafood Festival. Brandsegg jobbet i 2022 med European Region of Gastronomy.

Smakfullt og variert arrangement

Under festivalen vil produsenter fra hele regionen strømme til den tradisjonsrike fiskehallen i Ravnkloa. Her blir det også mulig å parkere food-trucks, samt ta i bruk boder.

– Under festivalen blir det kokkeshow, foredrag, forskningsarrangementer for store og små – og en rekke andre aktiviteter rundt om i hele Trondheim sentrum, lover Brandsegg, som forteller at festivalen også skal være en læringsarena for små og store.

Kunnskapsrike kokker vil fra torsdag til lørdag dele kunnskap, inspirere besøkende og vise frem alt en gryende hobbykokk trenger å vite for å lage deilig og spennende sjømat hjemme.

Det blir også arrangement for ungdom på Havet på Nyhavna, og et eget prosjekt rettet mot barn i regi Geitmyra Credo. På Clarion Hotell på Brattøra arrangerer blant andre NTNU Food Forum en fagkonferanse.

Samarbeider med en rekke restauranter

Flere aktører er allerede på plass til festivalen. Maten som serveres skal trylles frem av så vel unge kokketalenter som etablerte stjernekokker. I kombinasjon med verdens beste råvarer fra havet blir det en uslåelig kombinasjon.

– Vi har allerede kontaktet mange restauranter i byen, som har sagt ja til å ha egen sjømatmeny denne helgen. Jeg har aldri vært med på en så umiddelbar positiv respons, sier Eileen Brandsegg.

I hele Trondheim sentrum kommer det til å bli salg av sjømat, servering av forskjellig mat og drikke og salg av både etablerte sjømat-produkter og nye råvarer gjestene ikke kjenner like godt.

I tillegg, på kveldstid fredag og lørdag, blir det pop-up-restaurant med Klempe & Dons, inne i fiskemarkedet i Ravnkloa.

Mat og kultur

I tillegg til de kulinariske og faglige arrangementene blir det en rekke kulturelle arrangementer rundt om i byen under festivaldagene.

– Et tett og godt samarbeid med kulturlivet er ett av punktene vi jobber med å lande. Vi har mange spennende baller i luft, selv om ikke alle er helt klare enda, sier Kari Steinsbø i Stiftelsen Nor-Fishing.

– Og så blir det konserter og kulturarrangement, hvor man samtidig nyter deilig sjømat. Sammen skal vi feire den norske sjømaten, skyter Brandsegg inn.

Sjømaten er best i mars

For arrangøren var det helt naturlig å legge festivalen til mars.

Timingen i mars handler ikke bare om når sjømaten er best. I mars 2024 kommer Bocuse d´Or og Europas gastronomiske elite til Trondheim Spektrum. Festivalen får da et tydeligere internasjonalt preg og vil vokse seg mye større enn årets arrangement. I 2025 vil festivalen benytte mulighetene som VM på Ski i Granåsen gir.

– Dette skal bli en årlig festival, som skal vokse seg stadig større de kommende årene. Planene er mange og store; målet er å etablere en tradisjon for at internasjonale stjernekokker kan komme på gjestespill til byen og jobbe med de deilige sesongbaserte norske råvarene, avslutter Digre.