Skreipatruljen gjennomførte over 100 kontroller i 2025.

Høy kvalitet, men lav eksport

Råfisklagets Skreipatrulje oppsummerer en sesong med mindre tilgjengelig fisk, men opprettholdt kvalitetsnivå.

Publisert Sist oppdatert

Sesongen for kvalitetsmerket Skrei ble avsluttet 30. april 2025, og til tross for reduserte tilgjengelige mengder har kvaliteten på fisken holdt seg på høyt nivå.

– Kvaliteten på fisken var kjempefin og holdt et like høyt nivå som i fjor! Den var godt kjølt og iset i eskene, sier Skreipatruljens Jan-Erik Jensen.

Årets sesong ble preget av reduserte torskekvoter på 25 prosent fra 1. januar, noe som førte til 44 prosent mindre eksport av kvalitetsmerket Skrei sammenliknet med 2024. Verdien falt med 76 millioner kroner, eller 24 prosent.

Christian Cramer fra Norges Sjømatråd.

– Den fallende volumutviklingen har gitt hardere kamp om råstoffet og økte skreipriser i eksportmarkedene. Mange forbrukere i Europa har strukket seg langt for å sikre seg det unike premiumproduktet som skrei fra Norge er, sier administrerende direktør i Sjømatrådet, Christian Chramer.

Danmark, Spania og Sverige var de største markedene for skrei i 2025.

Kontrollarbeid og utfordringer

Skreipatruljen utførte 106 kontroller av kvalitetsmerket Skrei i løpet av sesongen, fordelt på 104 kontroller av hel fisk og 2 av filet. Dette utgjorde nesten 1300 enkeltfisk.

Skreipatruljen gjennomfører kontroller av kvalitetsmerket Skrei.

Den største utfordringen i år var feilplassering av merkelapper på fisken, som følge av mangel på opplæring av pakkere.

– En tag som er plassert i den fineste delen av 'indrefileten' på fisken forårsaker skade og forringelse av kvaliteten på den mest eksklusive og verdifulle delen av skreien, forklarer Jensen.

Før neste sesongstart 1. januar 2026 oppfordrer Jensen bedriftene til å friske opp kompetansen på merkevarens krav for fagfolkene som skal pakke kvalitetsmerket Skrei.