
Klimaendringer gjør havet surere
Klimaendringer tærer på havets «buffer» og gjør at havet blir målbart surere.
Varmere, villere og våtere. Slik kan været den siste vinteren beskrives, og den har holdt stand i den nordlige delen av landet. Havet blir målbart surere når været beveger seg utenfor normalen. Det slår forskere ved HI fast i en artikkel på instituttets nettside.
– I år har vinteren vært varmere og våtere. Det har regnet mye, men også snødd mye i kalde perioder. Det har gitt oss flere omganger med nedsmelting, lenge før våren selv melder sin ankomst, sier havforsker Elizabeth Jones.
Og uansett om det plasker ned eller legger ett hvitt teppe over landskapet, ender nedbøren til slutt opp i havet. Regnvann og smeltevann fyller opp elver og føres ut i havet. Når det er mer nedbør enn vanlig, øker andelen ferskvann langs kysten. Det påvirker havmiljøet og bidrar til slutt til surere miljø, forklarer forskeren.
Elizabeth Jones er oseanograf. Hun tar prøver av havet, følger med på endringer og forsøker å finne ut hvordan ulike faktorer kan påvirke miljøet i havet. Også det som foregår på land.
– Mye nedbør og varierende temperaturer, leder mer ferskvann via elvene til havet. Økt nedbør resulterer i større elver, samt hyppigere og sterkere flom, sier Jones.
Økt tilførsel av ferskvann gjør miljøet i havet surere, raskere. Årsaken er at ferskere vann tar opp mer CO2 enn det salte sjøvannet. Samtidig svekker ferskvannet havets evne til å nøytralisere CO2. En slags ond sirkel, med andre ord.
– Målinger av saltnivå og surhetsgrad i det øverste vannlaget viser klare sammenhenger mellom innløp av ferskvann og redusert «havbuffer». Dette ser vi spesielt langs kysten, hvor elver munner ut i havet, forteller Jones.
Du kan lese mer om klima og surere hav her