Fryste, kokte reker til Kina har økt dramatisk i årene fra 2022 til 2025.

Formidabel vekst i rekeeksporten til Kina

Rekesesongen i Barentshavet er avsluttet for 2025. Årets tall viser interessante endringer, hvor Kina spiller en viktig rolle. Eksportvolumet til landet har økt 484 prosent og verdien med 560 prosent fra 2024-2025.

Publisert Sist oppdatert

Det er Norges Råfisklag som har sett på de siste utviklingstrekkene når det gjelder det norske rekefisket. I 2025 har det blitt landet 32.299 tonn reker i Råfisklagets distrikt, mot 45.854 tonn i 2024, noe som er en volumnedgang på  30 prosent.

Fra 2022 - 2025 har det vært en økning i den relative andelen fryste, kokte reker fra 3 % til 25 %. Det er dette punktet Råfisklaget mener det er verdt å  bite seg merke i, og de mener man må se på hva som skjer ute i verden for å forstå endringene i rekefiskeriet. 

Skyldes verdensøkonomien

Den kraftige veksten i eksporten av reker til Kina, som nevnt innledningsvis, skyldes i stor grad uro i verdensøkonomien, og at USA og Canada har satt inn ulike barrierer mot Kina. Kina har svart med barrierer på sjømat, og ser seg rundt etter andre leverandører. Det har åpnet opp for økt import av norske reker. Det kinesiske markedet etterspør også en annen produktmiks enn de tradisjonelt viktigste rekemarkedene som Sverige, UK og Island, slår Norges Råfisklag fast.

Tidligere dreide det meste seg om fryste rå reker til industriell videreforedling. I Norge har antallet rekefabrikker sakte, men sikkert blitt redusert i antall, fra 26 på midten av 80-tallet, til kun to store aktører, Stella Polaris i Kårvikhamn, og Coldwater Prawns of Norway i Senjahopen. Nå er ting i endring.

Kostbare ombygginger

-De siste årene har flere rederi investert i utstyr og relativt kostbare ombygginger for å kunne utvide produktspekteret sitt, for å nå et bredere marked. Vi har sett en markant økning i antall båter som kan koke reker om bord, noe som gir båtene flere ben å stå på og økt lønnsomhet. I tillegg har flere av båtene nå mulighet til å pakke både fryste rå reker og fryste kokte reker i konsumentforpakninger, noe som også bidrar til å øke inntjeningsgrad og marginer, sier Markedssjef i Norges Råfisklag, Synne Guldbrandsen.

Mange rederi har dermed investert i eget design på forpakninger til konsument, fra 1-2 kilos-pakker, opp til 10 kilos-pakker. Dette er blant annet noe de kinesiske kundene setter pris på, for å kunne vise fram at de handler med ulike merkevarer, og dermed har et større spekter av leverandører. Kinesiske importører og grossister kan selge disse pakkene direkte til forbrukere, eller pakke de om til mindre porsjonspakker.

Økt markedsandel

Den relative andelen landinger av kokte fryste reker og rå reker til konsum har dermed økt markant, mye grunnet økt etterspørsel fra nettopp Kina. Totalt sett viser importstatistikk per august at Norge har økt sin markedsandel i det kinesiske markedet fra 2 prosent til 27 prosent. 

Dette er en enorm utvikling på kun ett år. Det har vært spesielt sterk etterspørsel etter fryste rå reker til sashimisegmentet. Dette drives av økt distribusjon i kinesisk dagligvare det siste året. Kina har dermed tatt over tronen som det største eksportmarkedet for norske reker på rekordtid, ifølge Sjømatrådets utsending til Kina, Sigmund Bjørgo.

De siste årene har vært preget av endringer i både produktmiks, markedstilgang og flåteinvesteringer. Tallene viser en tydelig dreining mot mer verdifulle produkter og nye eksportmarkeder – særlig Kina. Den kraftige veksten i eksporten av kokte fryste reker til Kina viser at norsk rekeflåte evner å tilpasse seg globale endringer og utnytte nye muligheter.

Rekefisket i endring - hva nå?

Denne utviklingen reiser flere viktige spørsmål for årene som kommer.

  • Er bestandsforskningen god nok, da rekefisket ble svakere enn antatt ved inngangen til 2025?
  • Vil investeringene i ombordforedling og merkevarebygging gi varig konkurransefortrinn for norske rederier?
  • Hvordan vil det kinesiske markedet utvikle seg – og hvor stabil er etterspørselen?
  • Kan vi forvente ytterligere produktdifferensiering, og hvordan vil det påvirke industrien på land?
  • Hva betyr dette for forvaltningen av rekebestanden og kvotefastsettelsen framover?

Rekefisket står ved et veiskille, der fleksibilitet, kvalitet og markedstilpasning blir stadig viktigere. Det blir spennende å følge utviklingen videre – både i flåten, industrien og på eksportmarkedene, skriver Norges Råfisklag i sin rapport.