I MINUS: Mowi har satt av nesten tre milliarder kroner til grunnrenteskatten så langt i år, og regner dermed med å ende regnskapsmessig i minus.

Laksegigant til søksmål mot staten på grunnrenteskatten

De hadde rekordhøye 15,8 milliarder kroner i inntekter i andre kvartal 2023, men hevder at investeringer på 40 milliarder kroner må settes på vent på grunn av skatten.

Publisert Sist oppdatert

– Vi vil reise sak mot staten via Oslo tingrett, fordi vi mener bunnfradraget knyttet til lakseskatten er diskriminerende og i strid med EØS-reglene og de fire frihetene, inkludert fri flyt av kapital. Regjeringen har vært veldig tydelig i sin retorikk om at det er de fem store lakseselskapene de vil ramme, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim til VG/E24. 

Opprør i oppdrettsnæringen

Stortinget vedtok 31. mai i år å innføre den kontroversielle grunnrenteskatten på havbruk på 25 prosent. Den første til en heftig offentlig debatt og store protester fra oppdrettsnæringen langs kysten. Skatten fikk virkning fra 1. januar 2023. Inkludert selskapsskatt betyr dette en marginalskatt på 47 % for havbruk i Norge, mener Mowi, som også hevder at investeringer på 40 milliarder kroner er satt på vent på grunn av den nye skatten. Mowi har forøvrig rapportert rekordhøye inntekter i andre kvartal på 1,37 milliarder euro (15,8 milliarder kroner), opp fra 1,23 millioner euro i samme kvartal i fjor. 

Resultat i minus grunnet skatten

Mowi har satt av 259 millioner euro (2,98 milliarder kroner) til grunnrenteskatt for perioden så langt i år. Dermed ender det totale resultatet etter skatt på minus 123 millioner euro, også trukket ned av verdijusteringer på fisken i sjøen på rundt 100 millioner euro.