FLOTT INDUSTRITRÅLER: Nylig overleverte "Gollenes" er ikke bare flott, men også effektiv.

Nye Gollenes med storfangst

I fjor var største enkeltfangst av øyepål 300 tonn. I år er det innmeldt eller levert åtte fangster som alle er større enn fjorårets største. Den aller største fangsten ble meldt inn i dag.

Publisert Sist oppdatert

«Cetus» har inntil i går vært fartøyet som har hatt flest store fangster med øyepål. De har i år fire fangster med kvantum fra 386 til 611 tonn. Men de mistet «førsteplassen» da «Gollenes» i dag søndag meldte inn 625 tonn. Men det skiller bare 14 tonn mellom de to trålerne.

NYE DØRER: De nye fjernstyrte dørene ser ut til å fungere svært godt for "Gollenes".

Det må også legges til at selv om øyepål er den viktigste arten i fangsten, så har «Gollenes» også meldt inn 130 tonn kolmule, 30 tonn strømsild, fem tonn nordsjøsild og fire tonn hestmakrell. Det gir en samlet fangst på 794 tonn. Med en pris på rundt 2,80 per kilo skulle det gi en fangstverdi rundt 2,2 millioner kroner.

Årets kvote på industrifisken øyepål er på 58 411 tonn, rundt tusen tonn mindre enn i fjor. Til nå er det innmeldt eller levert 11 693 tonn, hvilket er det dobbelte av i fjor da kvantum samme date var 5874 tonn.

Suksess med fjernstyrte dører

«Gollenes» som i april ble overlevert fra Karstensen Skibsværft i Skagen, har blitt utstyrt med fjernstyrte tråldører av typen Bluestream 32 levert av Thyborøn Trawldoors. Skipper og reder Frode Kvalsvik er svært fornøyd med dørene.

Artikkel fortsetter under tabell:

– De er svært gode og fungerer svært bra både når dørene skytes og fartøyet skal dreie rundt. Til nå har vi ikke tiltet dørene en eneste gang. Stabile dører som lar seg kontrollere gir både bedre fangster og et mer effektivt fiske, sier Kvalsvik som nå kan styre dørene fra styrhuset.

Etter et tobisfiske hvor det var mest leiting og lite fisk å få, gjør det nok godt for Frode Kvalsvik å se at han med nytt fartøy og nye dører etter kort tid er på topp med størst enkeltfangst.

Om «Gollenes» får beholde årets øyepålrekord gjenstår å se. «Cetus» ligger like under med 611 tonn på en enkelt tur. Har Gollenes meldt inn mer enn vekta til slutt viser, kan det godt være at Cetus inntar pallen.