GOD REKEFANGST: Over fire tonn reker har åttemetringen «Far Ebi» fisket med teiner.

8-metring fisket kjempefangst

En sjark står alene for over halvparten av årets teinefangst. Fangsten viser at det er mulig å skaffe gode inntekter om en fisker reker med teiner.

Publisert Sist oppdatert

Rekefiske med teiner er populært blant fritidsfiskere. Det kan synes som om interessen blant yrkesfiskere er laber, om enn stigende. I Flekkefjord er det en sjark som mer enn tydelig har vist at fiske med teiner kan være svært lønnsomt.

Eieren av sjarken «Far Ebi», ønsker ikke å si hvor mye han får per kilo reker tatt med teiner. Han er med i et prosjekt som skal skaffe nok reker til å begynne eksport reker som fiskes levende og skånsomt med teiner. Flere forskere har påpekt i ulike sammenhenger at kan reker fisket med teiner leveres levende til restauranter kan de oppnå en mye høyere pris enn sjøkokte reker. I Flekkefjord arbeides det med å gjøre fryste teinefiskede reker like verdifulle.

Troner på toppen med over fire tonn

REKETEINER: Thomas Netland har fisket godt over fire tonn reker i år.

Thomas Netland fra Flekkefjord har frem til 27. november i år fisket 4336 kilo reker med teiner. Ingen andre fartøyer er i nærheten av så stor teinefangst av levende reker. Til Kystmagasinet forteller han:

­– Jeg fisker med rundt 130 teiner. Grunnen til at jeg har fått mest handler nok bare om at jeg har brukt mye mer tid på det enn andre.

Det har vært en krig å komme seg opp på ok fangster for min del. Nå ligger det på 80 – 90 kilo per trekk. Det er helt greit. Men, jeg kom denne uken hjem fra rekefiske i Canada. Til sammenligning så sier jeg meg fornøyd med 0,5 – 1 kilo per teine etter to døgn. I Canada fikk vi 8 – 9 kilo etter 12 timer.

Det finnes gode plasser i Norge også, men jeg fisker i Flekkefjord på grunn av familien min, forteller Thomas.

Arbeider med å skape nytt produkt

EKSKLUSIVE REKER: Reker fisket med teiner serveres på fine restauranter som her på Kontrast i Oslo:

Han arbeider forteller at de har bygget har bygget opp egne prosedyrer innen fiskeri og foredling av fryste rå reker for å stikke seg ut på kvalitet og bærekraft. Kvalitet og bærekraftig er to ord som blir brukt i hytt og pine innen all sjømat, så det har nok mistet mye av meningen sin. Men, vi har hatt troen på at et ærlig stykke arbeid vil lønne seg til slutt, og at kundene vil merke forskjell og være villig til å betale for det.

Du kan nå få rekene som er fisket med sjarken på en rekke restauranter i Norge. Nå håper Thomas på å få på plass et samarbeid med andre fiskefartøyer slik at det kan bli høye nok volumer til å utvikle produktet, og til å etablere eksport i første omgang til europeiske land.

Kan gi god inntekt til mindre sjarker

SØTE I SMAKEN: Rå reker har en svært god søt smak.

Når Thomas kan fiske godt over 4000 kilo reker med en 7,99 meter lang sjark, burde dette kunne bli et lønnsomt fiske for mange.

Kan en sjark fiske 4000 kilo og oppnå en pris på 200 kroner per kilo, er det 800 000 kroner.

Det er en rekke områder langs kysten hvor det er mer reker enn det er ved Flekkefjord. Teinefiske etter reker kan også kombineres med annet fiske. En trenger ikke å gå glipp av Lofotfisket fordi om en vil satse på reker.

Siden fisket er åpent, er det også mulig for mindre sjarker å fiske effektivt med reketeiner.

Snart åtte tonn i år

Det er i år, per 27. november totalt fisket 7812 tonn reker med teiner. Kvantum vil øke noe frem mot nyttår. Hele 56 prosent av dette har Thomas tatt med sjarken «Far Ebi». Nest størst fangst har fartøyet «Ulsvaag». Dette fartøyet har en lengde på 14,81 meter og har så langt fisket 1020 kilo reker med teiner. Tredje størst fangst har 11,66 meter lange «Fidel».

Frøystad har utviklet reketeine

De siste årene har spesielt Møreforskning hatt en del fokus på teinefiske etter reker. De har sammen med fiskere og Møreforskning utviklet en egen teine for rekefiske. Denne ble utviklet siden det viste seg at andre teiner, blant annet de som brukes i tilsvarende fiske i Canada, gjorde skade på en del reker. Det problemet er løst, hvilket gjør fisket enda mer interessant for sjarkflåten.