Norske og færøyske fiskere kan fra i dag av fiske makrell i hverandres fiskerisoner.

Får fiske 10 000 tonn makrell i Færøysk sone fra i dag

Norge og Færøyene er blitt enig om en avtale som gir gjensidig rett til å fiske 10 000 tonn makrell i hverandres fiskerisoner

Publisert Sist oppdatert

Avtalen som ble forhandlet frem gjelder fra 15 september 2022 og ut året, altså 31. desember 2022.

Alt skal gå gjennom Sildesalgslaget

Det melder Sildesalgslaget.

I følge avtalen vil norske båter fra tilgang til færøysk sone og færøyske båter adgang til norsk sone, inkludert Jan Mayen sonen. I følge avtalen skal all makrell som blir fisket i NØS eller i fiskerisonene ved Jan Mayen omsettes gjennom Norges Sildesalgslag.

Les hele avtalen som er inngått her:

Makrellfisket tar seg opp i Nordsjøen

Samtidig meldes det om at fisket etter makrell i Nordsjøen har tatt seg kraftig opp i det siste.

– Etter mye leting i både Norskehavet og i Nordsjøen klaffet det endelig litt på makrellen for den havgående flåten mandag denne uken. I motsetning til tidligere i sesongen hvor fisket har foregått med trål på nattestid var det på mandag endelig samling på makrellen igjen og den ble tilgjengelig med not.- Hvis vi ser tilbake på tidligere år er det flere år siden det var så godt makrellfiskeri i Nordsjøen som vi har hatt denne uken, forteller salgskonsulent Sigurd Vedøy.

Halvparten av totalkvoten tatt

Vi må tilbake til 2015-2016-2017 for å finne lignende kvantum.

– Dessverre røynet været på igjen på tirsdag og aktiviteten på feltet gikk dermed litt ned. Men i dag onsdag har været vært noe bedre og flåten er i aktivitet i Nordsjøen. Vi har fisket halvparten av den totale kvoten nå, så vi håper fiskeriet vedvarer og at vi kommer i mål med makrellkvoten, sier Vedøy.

Rundt 60 fartøy på feltet

I tillegg til aktivitet i Nordsjøen, nær grensen til britisk sone, er det også noen som leiter litt lengre nordøst i Nordsjøen. Totalt er det rundt en 60 havgående fartøy på feltet.

Resten av uken kan derimot bli noe preget av været da det fra torsdag av kommer et lavtrykk innover Nordsjøen.

– Vi får muligens et lite vindu igjen på lørdag før høstværet setter inn igjen. For den mindre flåten, dorgere og notkastere, er fiskeriet fremdeles bra og det er gledelig at denne gruppen ser ut til å få en bedre makrellsesong i år enn i fjor.