Foto tatt av Rudolf Svensen hos norsk lakseoppdretter. Atlantic salmon (Salmo salar). Fri ikke-kommersiell bruk for DVA (Se tekstfil for mer info).
POTENSIALE: – I mange land ser vi at laksekonsumet fortsatt er lavt, og analysen viser tydelig at det er stort potensial for vekst i flere av landene, sier lakseanalytiker i Sjømatrådet Paul T. Aandahl.

Over halvparten av alle laksemåltider i verden er norske - disse spiser aller mest:

Hver dag spises det rundt 40 millioner laksemåltider verden rundt, og av disse er det norsk laks på tallerkenen i om lag 21 millioner av måltidene.

Publisert Sist oppdatert

Det gjør Norge til verdens største produsent av atlantisk laks, med en produksjon på 1,5 millioner tonn i 2022, målt i rundvekt, melder rådet på sin nettside.

Hvem spiser mest, og hvor?

I en ny analyse har Norges sjømatråd undersøkt vareflyten til den atlantiske laksen: Hvem spiser mest laks uansett opprinnelse, hvem spiser mest norsk laks og hvor har konsumet av laks økt mest de siste årene?

Hvis man ser på økningen av kun norsk laks er det USA og Thailand som troner i toppen med en gjennomsnittlig årlig vekst på 12,40 prosent i perioden mellom 2016 og 2022. Dernest kommer Sør-Korea og Israel med henholdsvis 9,80 prosent og 8,60 prosent Også her bør det nevnes at enkelte land med et i utgangspunktet lavt laksekonsum har en langt større prosentvis økning. I tillegg var det en vekst på over 72 prosent i Kina grunnet opphevelse av sanksjonene mot norske varer. Ser man på vekst i volum fremfor prosent fra 2016 til 2022, blir rekkefølgen en litt annen:

1.USA – nærmere 70 000 tonn

2.Italia- ca. 47 000 tonn

3.Spania og Tyskland- rundt 35 000 tonn

Fortsatt lavt i mange land

– I mange land ser vi at laksekonsumet fortsatt er lavt, og analysen viser tydelig at det er stort potensial for vekst i flere av landene, sier lakseanalytiker i Sjømatrådet Paul T. Aandahl.

Flere land, som for eksempel Polen, er såkalte bearbeidingsland der laksen blir videreforedlet til røykt laks, fileter og ferdigretter før den sendes videre til andre land. Med andre ord spiser polakkene på langt nær så mye laks som de importerer.

I fjor var det tyskerne som sto øverst på listen over land i verden som spiser aller mest laks fra Norge, med totalt 165 000 tonn. Neste på listen var Frankrike (142 000 tonn), USA (138 000 tonn), Italia (135 000 tonn) og Spania (105 000 tonn).

– I 2021 økte andelen norsk laks i Tyskland fra 87% til 91%, noe som gjorde at landet passerte Frankrike og ble Norges største konsumland for laks, forteller sjømatutsending i Tyskland, Kristin Pettersen.

USA spiste mest

Dersom man ser på all laks, ikke bare norsk laks, var det amerikanerne som totalt sett konsumerte aller mest laks i hele verden i fjor, med nesten 641 000 tonn. Kanskje ikke så overraskende i et land med et innbyggertall på over 340 millioner mennesker. Deler man mengden laks på antall mennesker i et land, får man et bilde av hvor mye laks som i gjennomsnitt spises per person hvert år. Her blir amerikanerne slått kraftig av skandinaver.

For mens amerikanerne spiser ca. 1,9 kilo laks per person i året, så troner nordmenn og svensker på verdenstoppen med rundt 5,7 kilo. Deretter kommer finnene med et snitt på 4,5 kilo per person, og Danmark og Israel med 4,4 kilo.