REKORD: Årets maifiske etter Nordsjøsilda er allerede rekord, skriver Sildesalgslaget på sine nettsider. Bilde for illustrasjon. (Foto: Arkiv)

Fisker nordsjøsild til den store gullmedaljen

– Helt uventet fikk vi en knalluke på nordsjøsilda, og totalt er det fisket 34.000 tonn sist uke. Vi kan allerede nå konstatere at årets mai-fiske på nordsjøsilda blir rekordmessig.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser Sildesalgslaget på sine nettsider.

Årets fiske er rekord

– Dette kvantum er fisket av 49 forskjellige båter som har hatt fangster fra knappe 30 tonn som lavest til 1.600 tonn som største fangst.
Vi kan allerede nå konstatere at årets mai-fiske på nordsjøsilda blir rekordmessig. Så langt i mai er det tatt 37.000 tonn, noe som er betydelig over fjoråret da vi hadde 24.300 tonn for hele måneden.

Mye åte et problem

Av ukens kvantum er rundt 1/3 (11.300 tonn) omsatt til konsumanvendelse og det resterende da solgt til mel/olje-kjøpere.

– Årsaken til at så mye er gått til mel/olje er i hovedsak størrelsen på silda, men også mye åte har skapt problem for å berge silda til konsum.

Snittvektene på silda har lagt i området 131- 144 gram, der det i første del av uken var lavest snittvekter.

– For produksjon til matjes så etterspør kjøperne sild i området 150 gram, og oss bekjent er noen fangster solgt i helgen beregnet for matjes.

Silda veldig fet

Det gode sildefisket har foregått vest av Egersund på østsiden av Lingbanken og videre på nordvest mot Koralbanken. Ingen hadde ventet slike sildemengder nå i mai, der det er tatt notkast på opp til 1.000 tonn. Et annet positiv trekk er at silda er veldig fet for perioden med fettprosent på opptil 20 prosent.

– I kommende uke er det forventet flere båter aktive i sildefiske. Vi får håpe på fortsatt god samling, og da med hakket større sild slik at hoveddelen kan omsettes til konsum, konstaterer laget.