NY REDAKTØR PÅ PLASS: En fornøyd Rune Kr. Ellingsen på plass i kontoret i Bergen. (Foto: Edmund Mongstad)

Tar over Kystmagasinet: Ny redaktør med fokus på det maritime

Kystmagasinets nye redaktør, Rune Kristian Ellingsen (48), er en trivelig nordlending med stort maritimt fokus. Han er oppvokst på Røst, hvor  hav og fiske har vært en naturlig del av livet. Fire sesonger som lofotfisker, fire år på jordomseiling med egen båt og journalist i 25 år, er bare en liten del av merittlisten til den nye redaktøren.

Publisert Sist oppdatert

Men om jeg skulle ta med alt når det gjelder Rune sitt varierte og spennende liv, ville jeg trengt mer enn en side i magasinet, så vi må nøye oss med noen utdrag i denne omgang. Det mest dramatiske i livet hans er trolig avslutningen på den fire år lange jordomseilingen i 2010.

Bråstopp i det Indiske hav

På vei over det indiske hav alene i sin 34 fot lange seilbåt, ble det bråstopp en grytidlig morgen. Det var stummende mørkt, og Rune var en liten tur ned i cabinen da et 290 meter langt containerskip i 22 knops fart forandret en fredelig og stille overfart til et mareritt.

– Det kom et kraftig smell og risting. Jeg ble slengt til side, og skjønte ikke noe hva som skjedde. Det var 1.600 meter under kjølen, så noe skjær var det i alle fall ikke snakk om, forteller Ellingsen.

Seilbåten ble truffet i baugen, og ble kjapt skjøvet bort og rundt fra containerskipet, heldigvis den horisontale veien. Deretter ble hans sugd inn i dragsuget til skipssiden. Alt skjedde i løpet av sekunder. Deretter ble det en økt med mye risting, skaking og høyt støynivå mens Rune klamret seg fast så godt han kunne.

Til slutt passerte skipet og Kystmagasinets nye redaktør kunne puste lettet ut og nyte stillheten, til han oppdaget et hull i baugseksjonen der vannet fosset inn. Men sikkerhetsrutinene var på plass, og han grep tak i drakt, nødpeilesender, VHF og annet viktig utstyr og kom seg opp i cockpiten.

Sto til knes i vann

For å gjøre en lang historie kort fikk han kalt opp containerskipet som hadde rent inn i båten hans over VHF. Men det tok 40 minutter før kapteinen klarte å snu det store skipet og fikk reddet Rune om bord i en MOB-båt. Da sto han til knes i vann, og seilbåten var det bare å si farvel til. Han ble fraktet til Singapore og kom seg etter hvert tilbake til Norge og til et liv som journalist på land, noe han har vært siden.

Journalistkarrieren var på plass lenge før denne hendelsen. Han tok journalistutdanning ved høgskolen i Bodø og har vært i dette yrket siden 1997, noen ganger som fast ansatt i ulike medier og mange år som frilanser gjennom eget enkeltmannsforetak. Det maritime temaet og fiskeriene har gått som en rød tråd gjennom det meste av yrkeslivet, og Kyst & Fjord og Lofotposten hører til blant avisene han har vært ansatt i. De siste ni årene har han jobbet løst og fast i Helgelands Blad i Sandnessjøen.

– Da jeg fikk tilbud om jobb i Kystmagasinet og å bosette meg i Bergen, var det en miks jeg ikke kunne si nei til. Magasinet har stor integritet  og byen har lange og gode tradisjoner som fiskeriby, noe de fleste nordlendinger har et forhold til fra gammelt av. Og å bryte opp fra Røst var ikke noe problem, noe jeg har gjort mange ganger. Jeg er forlovet, så det blir kjekt å starte en ny bolk av samværet med min forlovede her i Bergen, sier en fornøyd Rune Kristian Ellingsen.

– Veldig glad i Bergen

Den nye redaktøren var alt før han kom til vestlandsbyen, veldig glad i bergenserne. Han liker både humoren og ironien deres. Rune har også selv opplevd dem som veldig hjelpsomme. Det har seg nemlig slik at han og vennen, på starten av jordomseilingen, havnet i uvær i Nordsjøen hvor de blant annet mistet propellen. De fikk også en del andre skader, som måtte utbedres.

– Vi ble liggende i seks uker i byen for å skru på båten og gjøre den klar for den videre ferden rundt jorden, og opplevde da en utrolig grad av gjestfrihet, velvillighet og hjelpsomhet fra bergenserne. Det har han ikke glemt, og nå han gleder seg til å slå rot som sambygding i vakre Bergen.