
Utsetter CO₂-avgift
Regjeringen snur i spørsmålet om CO₂-avgift, i hvert fall ut året.
Regjeringen snur i spørsmålet om CO₂-avgift for fiskefartøy i utenriksfart, melder NRK. Tidligere i juli kunngjorde regjeringen at norske skip ikke lenger kunne bunkre drivstoff i norske havner uten å betale CO₂-avgift, ved fart til utenlandsk havn. Avgjørelsen kom én uke før ikrafttredelse og førte til sterke reaksjoner fra fiskerinæringen.
Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Bjørnar Skjæran, sier til NRK at de har lyttet til bekymringene om økt karbonlekkasje og negativ påvirkning på bunkringsinfrastruktur og kystsamfunn. Derfor utsettes innføringen av avgiften til 1. januar 2026.

Skjæran opplyser videre at regjeringen nå skal utvikle en mer treffsikker og rettferdig kompensasjonsordning frem mot nyttår, og legger til at den kommer til å bli dyrere.
– Vi skal unngå klimapolitikk som bidrar til karbonlekkasje, men prinsippet om at forurenser skal betale ligger fast, sier han til NRK.
Næringen positiv
– Finansdepartementets utsettelse av endringer i avgiftsregelverket for CO₂ er en klok beslutning. Den er til det beste for Norge og for miljøet, og vil føre til økt verdiskapning, økt beredskap og ikke minst reduserte CO₂-utslipp, sier administrerende direktør i Fiskebåt Audun Maråk.

– Avgiftsendringene vil gjøre en grønn fiskerinæring enda grønnere, og medfører at fiskeflåten får konkurransevilkår mer på linje med våre utenlandske konkurrenter. Vi opererer i et internasjonalt marked, og målsettingen må være å samordne avgiftsreglene med våre konkurrenter, spesielt næringen i EU, påpeker adm. dir Audun Maråk i Fiskebåt.
Maråk påpeker videre at beslutningen gjør det mulig å sikre norsk næringsaktivitet i Arktis, og å opprettholde bunkerstasjoner i nord noe som er viktig for norsk beredskap. Han påpeker også at Fiskebåt vil delta konstruktivt i de videre utredningene knyttet til miljøavgifter.
– Jeg setter pris på den gode dialogen Fiskebåt har hatt med ulike representanter for Regjeringen i denne saken, og det gode samarbeidet vi har hatt med LO, Zero og BunkerOil for å finne en fornuftig løsning, sier Maråk.