'Skipson' er en hurtigsjark bygget av islandske Trefjar ehf.
"Skipson" er en hurtigsjark bygget av islandske Trefjar ehf.

Blar opp millioner for nok en sjark

I september 2021 ble “Skipson» registrert i merkeregisteret. Det var Tommy Albertsen AS i Steinsfjorden i Osen kommune i Trøndelag som importerte nybygget. Nå, etter halvannet år, skifter den islandsk bygde sjarken eier.

Publisert Sist oppdatert

«Skipson» ble bygget av islandske Trefjar Ehf i Hafnafjordur. Det er en flott sjark med lengde 10,99 meter og bredde på 3,73 meter. En scania D13 med ytelse på 500 hestekrefter sørger for fraspark. I tillegg er sjarken utstyrt med et Nanni 10KW aggregat, samt sidepropeller både i baug og akter. Gir er et ZF gir.

Sjarken er godt utstyrt med sittegruppe, en bysse hvor det er mikrobølgeovn, stekeovn, oppvaskmaskin, kombinert fryser og kjøleskap, toalett og dusj og tørkerom med utvendig dør og varme. Det er dørkvarmesystem i lugar, styrhus og bad.

Rigget for garnfiske

'Skipson' er som akterskipet viser rigget for garn med stor binge.
"Skipson" er som akterskipet viser rigget for garn med stor binge.

Sjarken er rigget for garnfiske og er et styrt med en Lorentzen garnhaler med 1000 kg kraft, en Smådal-arm med Rapp Hydema garngreier og 1000 liter sløyekar med hevebunn.

Elektronikken inkluderer blant annet et JRC JFC ekkolodd, JRC XBAND radar, AIS, JRC GPS kompass, Raymarine Ray 53 VHF, Olex kartplotter og Airmar WX150 værstasjon.

Eier flere andre sjarker

Kjøper av «Skipson» er Printo AS i Havøysund i Finnmark. Rederiet hvor Tor-Bjarne Stabell har en eierandel på over 80 prosent, ønsker å skifte ut fartøyet «Geitingen». Dette er en sjark med lengde på 10,98 meter, levert i 2019 av Båt og Motorservice AS.

Printo AS eier også «Silje», 7,20 meter, bygget i 1986 og anskaffet i 2019, «Hamnetind», 10,98 meter, og bygget i 2021 ved Båt og Motorservice AS. Printo AS eier også «Charm», en Viknessjark med lengde 10,66 meter bygget i fjor.

Salg av «Geitingen» frigjør kapital

Med 500 hestekrefter har den relativt smale sjarken mulighet til å få god fart.
Med 500 hestekrefter har den relativt smale sjarken mulighet til å få god fart.

«Geitingen» kostet rundt 11 millioner kroner. I regnskapet for 2021 viser en kraftig økning i langsiktig gjeld og et negativt årsresultat på 1,6 millioner kroner. Salget av Geitingen vil sannsynligvis innbringe i ganske nært prisen fartøyet kostet nytt, samtidig som det i søknad om erverv opplyses at «Skipson» koster 7,4 millioner kroner. Det vil frigjøre en del kapital for rederiet.

I januar 2021 fikk rederiet overlevert Nor-Dan sjarken «Knarvik». Den eide Printo AS i noen få måneder før den ble solgt til Codfish AS i Havøysund, et rederi eid av Fred Stabell.

Det er North Shipping AS i Kristiansund som megler salget av "Skipson". Det er ikke formeldt gjennomført, men Printo AS har fått tillatelse til å kjøpe "Skipson".