KREPSEJEGER: "Maja Rita" er en flott sjark som skal brukes til fiske etter sjøkreps, krabbe og hummer.

Satser millioner på nesten ny sjark

To fiskere i Fosen i Trøndelag viser at de har stor tro på teinefiske etter sjøkreps. De har nå investert flere millioner kroner i en nesten ny sjark. De siste årene har de fisket sjøkreps for rundt to millioner kroner i året.

Publisert Sist oppdatert

Sjarken «Mira» ble levert av Proas på Gurskøy til Jan Kåre Are fra Bokn i Rogaland i mars 2021. Den er nå solgt og har fått navnet «Maja Rita». Kjøper er Silt AS i Leksvik i Fosen kommune i Trøndelag. Selskapet Silt AS ble etablert i oktober i forbindelse med kjøp av sjarken, og eies av B&J Fishing AS. Dette selskapet har Bjørn Inge Furuhaug med en eierandel på 60 prosent og Jakov Sremcevic med 40 prosent eierandel.

Nesten ti tonn sjøkreps

KLAR TIL OVERLEVERING: Dette er bilder av "Mira" som sjarken het da den ble levert av Proas AS i februar 2021.

B&J Fishing AS eier også sjarken «Marte Pernille» som har en lengde på 9,69 meter og bredde på 3,1 meter. Denne sjarken ble levert av Nordic Boat Trading AS på Evje i 2007 og kjøpt av B&F Fishing AS våren 2019. I fjor ble «Marte Pernille» utelukkende brukt til teinefiske etter sjøkreps.

Med en levert fangst på 9789 kilo sjøkreps, som med fjorårets høye priser på kreps nok ga en omsetning på rundt 2 millioner kroner, er det ingen tvil om at teinefiske etter sjøkreps kan drives med bra lønnsomhet. Det er ikke oppgitt i søknad om erverv, at den nye sjarken er til utskifting av «Marte Pernille».

Sjøkreps, krabbe og hummer

«Marte Pernille er 8,99 meter lang og 3,60 meter bred. En Iveco motor som sparker fra med 430 hestekrefter sørger for at dette er en rask sjark. Ifølge AIS-informasjon har sjarken en maks fart på 9,9 knop.

I søknad om erverv opplyses det at sjarken skal brukes til fiske etter sjøkreps, krabbe og hummer på norskekysten. Bilder som er sendt inn til direktoratet viser at sjarken også er rigget for garn med garnbinger, garnhaler og garngreier. Sjarkens nye eiere har primært planer om å satse på teinefiske med sjarken som de opplyser at ble kjøpt for 3 950 000 kroner.