LEGEATTEST: – Jeg har en legeattest som viser at jeg ikke har vært i stand til å fylle ut disse papirene, og den må jeg lete fram nå, sier en oppgitt Bjørn Roald Nygaard til Kystmagasinet. (Foto: Privat)

Fikk dødelig kreft – må betale 20.000 i bot for manglende A-melding

Innehaver Bjørn Roald Nygaard på Nygaardsbruket i Sortland og Øksnes fikk hilsen fra Skatteetaten etter å ha kjempet sitt livs kamp.

Publisert Sist oppdatert
BREVET: Dette brevet fra Skatteetaten konstaterer at Nygaard allikevel må betale mulkten han ble ilagt etter å ha blitt alvorlig syk for et år siden. (Foto: Privat)

I en post på facebook forteller han om tildragelsen.

Hadde dårlige odds

I følge Nygaard har han det siste året kjempet mot flere lidelser, ikke minst en aggressiv kreftform i magen.

– Dere som kjenner meg, vet at jeg har vært alvorlig syk. Kortversjonen er at i slutten av april 2021 ble jeg innlagt på sykehuset i Bodø. Jeg hadde en stor blodpropp I høyre fot, og en mindre i lungene. Jeg hadde også en aggressiv kreftform, som hadde gitt meg tre hull på tynntarmen. Legene mente jeg hadde dårlige odds for å overleve, skriver han på nett.

– Jeg ble operert i magen. Fire døgn lå jeg i narkose. Tre av disse døgnene lå jeg med åpen buk, før de kunne sy meg sammen igjen.

Cellegift og stråling

Men kampen var ikke over med det. Kreften måtte bekjempes med både cellegift og stråling.

– Dyktige leger berget livet mitt. Jeg fikk to ganger stråling til hodet i Bodø. Så ble det ambulanse med blålys og sirener til flyplassen i Bodø. Derfra gikk turen med ambulansefly til Tromsø. Der fortsatte de med cellegift og stråling. Siste tur til Tromsø fikk jeg 13 lavdosestrålinger. En påfølgende Pet-scanning viste at jeg ikke lenger hadde kreft i kroppen. Jeg ble utskrevet som ferdigbehandlet den 22. september 2021, og nå håper jeg inderlig at jeg er kreftfri, konstaterer han.

REAGERER: Bjørn Roald Nygaard reagerer på fremgangsmåten til Skatteetaten i forbindelse med hans sykdom. Selv har han bakgrunn som tidligere likningssjef, blant mye annet. (Foto: Privat)

Mer på lager fra staten

Da han kom hjem, ventet en ny kamp på ham. Men denne gangen var det ikke sykdom som måtte håndteres.

– Siden jeg alltid har vært pliktoppfyllende, har jeg innberettet fordelen for at datteren vår har hatt fri telefon. Men når jeg lå på sykehuset, maktet jeg selvsagt ingenting. A-skjema ble ikke innsendt. For det har jeg fått tvangsmulkt på 20.000 kroner. Den 8. april i år fikk jeg medhold i at tvangsmulkten skulle slettes. Men så, i dag, kom min kone med brev og fortalte at Skatteetaten ville opprettholde tvangsmulkten. Det kan være for manglende levering av skattemelding, men det samme gjelder for den, når man ligger og svever mellom liv og død.

Må kontakte advokat

Per i dag er Nygaard sykemeldt og under etterbehandling. Nå ruster han seg for en potensielt lang og tøff kamp mot myndighetene. Til overmål har han tidligere jobbet som ligningssjef i den samme etaten som vil kreve ham for penger.

– Så da kan hver og en vurdere hvordan Skatteetaten har gått frem mot en alvorlig syk skatteyter og ansatt - herunder mangeårig ligningssjef. Sendrektighet har ikke vært mitt varemerke opp igjennom årene. Nå må jeg ventelig kontakte advokat eller media, og det var ikke akkurat dette jeg hadde sett for meg å bruke kreftene på nå, sier han oppgitt til Kystmagasinet.

FORTVILER: Bjørn Roald Nygaard fortviler over statlig stivbeinthet etter at han ble alvorlig syk. (Foto: Privat)

– En systemfeil

Direktør i divisjon brukerdialog i Skatteetaten, Marta Johanne Gjengedal, uttaler følgende på epost til Kystmagasinet etter at hun har blitt kjent med saken gjennom media:

– Som følge av en systemfeil sendte Skatteetaten tidligere i vår ut et brev til 23.000 personer om at tvangsmulkt for manglende levering av skattemeldingen var frafalt. Da vi oppdaget feilen, ble det sendt ut brev om å se bort fra det første brevet og vi beklaget ovenfor de berørte. Dette beklager vi naturligvis igjen.
Når det gjelder opplevelsen og brevet til Bjørn Roald Nygaard, ønsker hun ikke å uttale seg om den konkrete saken.
– Vi kan dessverre ikke kommentere enkeltsaker. På generelt grunnlag kan det opplyses at et vedtak om tvangsmulkt kan påklages, og sykdom kan være et moment som medfører at tvangsmulkten frafalles. I tillegg finnes det flere tiltak som kan være aktuelle om man ikke kan innfri et krav. Det kan eksempelvis være betalingsutsettelse, eller helt eller delvis ettergivelse av en ilagt tvangsmulkt eller andre krav du skylder Skatteetaten. Du kan søke om delvis eller full ettergivelse om betalingsproblemene skyldes for eksempel alvorlig sykdom. Dette kan du gjøre på våre nettsider. Vi tilbyr også veiledning og bistand til de som er i en vanskelig situasjon. Har du behov for hjelp anbefaler vi deg å kontakte oss slik at vi kan veilede deg i den konkrete saken, oppfordrer hun.