NISTE PÅ VEIEN: – Kvalen har jo svømt gjennom lodda fra Lofoten og helt opp hit. Så den har hatt niste med seg på turen, humrer skipper Bjørn Rikard Andersen på «Reinebuen». Han er veldig godt fornøyd med årets fangststart.

Lovende start på årets kvalfangst

Med 56 dyr skutt, er både fangere og mottaksledd optimister foran årets kvalsesong.

Publisert Sist oppdatert

Så langt har bare noen få skuter kommet seg i fangst, og det er stort sett i Finnmark det foregår. Slik var det også i fjor, da nesten hele kvantumet på 577 skutte dyr ble tatt på et lite område i Varangerfjorden.

Mye lodde å se

En av dem som er i full fangst, er «Reinebuen» med skipper Bjørn Rikard Andersen .

– Vi  begynte fangsten i Lofoten rett etter påske. Så har vi gått nordover, og var ei stund utenfor Senja. Nå har vi beveget oss videre, og er i Øst-Finnmark, sier han til Kystmagasinet.

– Her er det både lodde og kval å se, og rimelig bra fangsting. Været har vært litt av hvert, men det er nordvest og fralandsvind inne på Varangerfjorden, så kvalen ligger og beiter på lodda her.

KORTREIST MAT: Årets kvalsesong har så smått begynt. Så langt er det meldt inn 56 skutte dyr til Råfisklaget, og fem skuter er i gang med fangsten. De får følge av flere i løpet av de neste dagene og ukene, opplyser Råfisklaget. (Foto: Privat)

Skutt 26 kval

Fangstresultatet er bare på vel halvparten av i fjor på samme dag. Han sier seg allikevel godt fornøyd.

– Vi har skutt 26 kval hittil i år. To bare i dag, som vi holder på og flenser akkurat nå. I fjor hadde vi skutt 46 på denne tiden, men vi lå stille i påsken, og da mistet vi en del fangstdager. Hadde vi vært her i påska, hadde vi kanskje hatt like mye som i fjor. Men slik ble det ikke i år, sier han.

Andersen skryter også av kvaliteten på kvalen de får.

– Kvalen er i godt hold, og ser fin ut etter årstiden. Mange har jo svømt gjennom lodda fra Lofoten og helt opp hit. Så den har hatt niste med seg på turen, humrer han.

KVALSKIPPER: – Her er det både lodde og kval å se, og rimelig bra fangsting. Været har vært litt av hvert, men det er nordvest og fralandsvind inne på Varangerfjorden, sier skipper Bjørn Rikard Andersen på «Reinebuen». (Foto: Opplæringskontoret for nordre Nordand)

16 påmeldte fartøy

Hos Råfisklaget i Svolvær gleder man seg over starten, og er spente på hvordan årets sesong vil utvikle seg.

– Vi er i startfasen av årets sesong. Per uke 16 har vi fått innmeldt 56 dyr, som er skutt fra Lofoten og opp til Øst-Finnmark, bortsett fra èn, som er skutt i Nordsjøen, sier Markus Friis.

– Det er fem fartøy i aktiv fangst akkurat nå. Hvor mange fartøy vi ender opp med til slutt, vet jeg ikke, men det er totalt 16 fartøy som er påmeldt til årets fangst.

Tør ikke spå

Han tør ikke spå om totalkvantumet, men krysser fingrene for at også årets sesong blir bra.

– Vi er spent, og jeg håper at vi får samme tilgang til kval i år som i fjor. Da endte vi opp med 577 dyr, så blir det spennende å se om vi klarer å slå fjoråret. Det tør jeg ikke å gjette på. Vi kan bare håpe på godt vær og mye kval, avslutter han.

¤ Årets kvote er på 917 dyr, ned fra 1278 i 2021 og 2020.