KAMPEN OM HAVET-KONFERANSEN:

KJØTTGLAD REDAKTØR: Medarrangør og redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet tok en fransk en når han skulle servere lunsj til konferansedeltagerne på Kampen om havet-debatten i Bergen torsdag.

Kritiserte ramt for å ikke servere sjømat på maritim debatt - serverte selv kun fransk bondekost på sitt seminar

Kampen om havet-konferansen i Bergen samlet hele 170 deltagere fra hele landet i går. I lunsjen kunne gjestene delikatere seg ved buffeten - med franske oster, spekeskinker og kyllingsalat.

Publisert Sist oppdatert

Kampen i havet har etablert seg som en viktig debattarena for enda viktigere tema. Torsdag ble den arrangert for andre gang.

Stort spenn i tema

Alt fra kjernekraft som fremdrifstmiddel og energiskaper, til situasjonen i havet, viktigheten av å ta vare på havet og ikke minst viktigheten av å planlegge godt når det nå blir mange næringer som skal dele på det samme arealet på det samme havet, ble godt belyst.

Både sentrale politikere, bankøkonomer, tillitsvalgte i fiskeriorganisasjoner. akademikere, bedriftseiere og mange andre aktører var tilstede, både på scenen og i salen. 

Bak arrangementet sto DN Media, med Fiskeribladet, Intrafish og Kystens Næringsliv i front. 

MYE FOLK: Rundt 170 deltagere fra hele landet og mange forskjellige bransjer og nivåer deltok på konferansen i Bergen torsdag.

Fornøyd redaktør

Redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet er svært fornøyd med arrangementet.

– Jeg er strålende fornøyd. Vi hadde 170 deltagere, og det var veldig bredt. Både fra fiskeri, havbruk, maritim industri, leverandører, politikere både sentralt og lokalt. Så vi er veldig happy med arrangementet, sier han til Kystmagasinet.

Han er også fornøyd med at de la an konferansen så bredt.

– Vanligvis så legger vi jo an disse arrangementene litt smalere, men i går var det veldig bredt. Ikke bare fiskeri og havbruk, men også havvind og andre ting. For meg var dette veldig lærerikt.

Hage satser på at de kommer til å arrangere Kampen om havet også til neste år.

– Vi jobber akkurat nå for å få dette til også neste år, selv om det er arbeidskrevende, bekrefter han.

BIFF OG KYLLING: Den bugnende lunsjbuffeten bugnet av alt annet enn sjømat.

Franske oster, biff og kylling

En ting som gjestene kunne bite seg merke i, var den bugnende lunsjbuffeten. Den var kjemisk renset for fisk eller sjømat av noe slag. Deltagerne kunne derimot delikatere sine ganer med fete franske oster, utsøkte røde spekeskinker, biff- og kyllingretter, søte bakverk og ellers alt som hører landbruket til. 

Det kunne ha vært en konferanse for Norges Bondelag eller Nortura. Det eneste som kunne ha svømt sin vei til lunsjbordet torsdag, måtte ha vært dersom ei ku eller en gris hadde falt ut av en elvebåt på Rhinen, og svømt til lands på en åker langt der nede i EU-land.

Interessant nok gikk Fiskeribladet og redaktør Hage for et par måneder siden svært hardt til verks mot sjømatkonferanser som arrangeres uten sjømat på bordet (ekstern link). Hage rykket til og med ut på lederplass i sakens anledning, om en lunsj arrangert av Monica Langeland fra Havets verdiskapere, og kalte det pinlig at hun ikke hadde sjømat på lunsjbordet.

– Å arrangere debatt om hvorfor vi ikke spiser mer sjømat, og samtidig ikke klare å servere sjømat, kommer høyt på listen over et opplagt «Nytt på Nytt»-innslag. Skjerpings, er det eneste vi vil si, skrev Hage på lederplass. (ekstern link)

LANDLIGE SYSLER: Lunsjbuffeten på Kampen om havet var kjemisk renset for alt av fisk eller sjømat.

– Burde vært fisk på bordet

Nå var det altså han og hans egen avis som syntes at deltagerne fortjente noe annet enn sild, makrell, snøkrabbe eller torsk til lunsjen sin. Selv sier han dette:

– Var det ikke fisk på bordet? Det er jeg faktisk litt usikker på. Jeg har ikke hatt noe med matbestillingen å gjøre. Nå var jo ikke dette et sjømatarrangement. Men jeg tar poenget ditt, det burde selvfølgelig vært fisk på bordet, avslutter han.

– Handler om bevisstgjøring

Monica Langeland, som var blinkskive for den omtalte lederartikkelen i Fiskeribladet, var selv til stede på konferansen torsdag. Hun nikker gjenkjennende til problemstillingen.

– Dette har med bevisstgjøring å gjøre. Og selv vi i denne næringen må ha fokus på dette. Ellers så blir det servert kjøtt. Så vi må ta et aktivt valg for å få fisk, sier hun til Kystmagasinet.