PRAKTISERER ÅPENHET: Seksjonssjef Thord Monsen i Fiskeridirektoratet opplyser at man også i fremtiden vil frigi AIS-kart og opplysninger i saker som omhandler fiskefusk i flåten.. (Vegard Oen Hatten/Fiskeridirektoratet)

Fiskeridirektoratet forsvarer offentliggjøring etter fiskefusk

I forbindelse med avdekking av fiskefusk via AIS i Finnmark, har Fiskeridirektoratet fått kritikk for at de offentliggjør sporingsdata, og dermed identifiserer fartøyene som er involverte.

Publisert Sist oppdatert
KRITISK: Leder Tom Vegar Kiil i Norges Kystfiskarlag er kritisk til Fiskeridirektoratets frigivelse av informasjon i fiskefusksaker, og til Kystmagasinets publisering av disse. (Foto: Privat)

Tidligere i uka uttalte leder Tom Vegar Kiil i Kystfiskarlaget at de vurderer å ta saken om offentliggjøring av sporingsdata og navn på fartøy videre.

Saken i Kystmagasinet kan du lese her.

– Henger ut enkeltfiskere

– At ulovligheter som avdekkes gjennom Fiskeridirektoratets kontrollvirksomhet får konsekvenser for involverte parter er selvsagt naturlig, men at ansvarlig kontrollmyndighet deretter bidrar til å henge enkeltfiskere ut i offentlig gapestokk på denne måten er både uakseptabelt og straffbart, uttalte Kiil til Kystmagasinet, 

Han mener at også Kystmagasinets publisering er uheldig.

– Kystmagasinet sine vurderinger i forhold til personvern og publisering av slike sensitive opplysninger er også klanderverdig og bryter etter vårt syn med god presseskikk.

Hele saken om Kystfiskarlagets protest kan du lese her.

– Skal tillate innsyn

Hos Fiskeridirektoratet er man ikke enig i Kystfiskarlagets konklusjoner.

– Historiske sporingsdata for mindre fartøy er ikke regnet som sensitive personopplysninger, sier seksjonssjef Thord Monsen i Fiskeridirektoratet til Kystmagasinet.

Monsen sier at direktoratet også i framtiden vil frigi denne informasjonen i tilsvarende saker.
– Fiskeridirektoratet er en offentlig etat, og skal derfor som utgangspunkt tillate innsyn i denne type data, avslutter han.