FISKEFEST FOR UNGDOMMEN: I tre hele dager arrangeres det Sjømatfest for alle studentene i Tromsø, Harstad, Alta og Narvik. Studenter liker nemlig sjømat, men lager det ikke så ofte selv. Det skal det gjøres noe med, melder Norges Sjømatråd.

Sjømatfest skal få studenter til å spise mer fisk

All forskning viser at norske ungdommer spiser for lite fisk. Det gjør Sjømatrådet noe med, når de arrangerer Sjømatfest for studenter i Tromsø, Harstad, Narvik og Alta.

I tre hele dager arrangeres det Sjømatfest for alle studentene i Tromsø, Harstad, Alta og Narvik. Studenter liker nemlig sjømat, men lager det ikke så ofte selv. Det skal det gjøres noe med.

– Jeg spiser fisk én til to ganger i måneden, sier student Martin Holguin når han blir spurt om hvor ofte han spiser sjømat.

Svaret hans er gjengs for mange studenter, for selv om de liker både fisk og skalldyr, så lager de det sjelden selv.

De unge kan spise mer sjømat

– Unge voksne i Norge spiser ikke nok sjømat. Det er de eldste som spiser mest, og det må vi gjøre noe med, sier Line Hermansen fra Norges sjømatråd.

Norges sjømatråd eier Godfisk.no, og er med på å finansiere sjømatfesten til studentene gjennom bedriftsinitiativ. Målet er at de unge skal inspireres til å spise mer fisk i hverdagen.

Domstein AS er også med på spleiselaget, og Andreas Jensen, produksjonssjef hos Domstein i Tromsø, synes tiltaket rettet mot studenter er et godt initiativ.

– Å være her i dag er helt fantastisk. Det er utrolig artig å se så mange kokker i sving. For oss er det viktig å være til stede. Vi ønsker at de yngre generasjonene skal spise mer fisk, sier han.

Workshop på studentkantinene

I forkant av selve Sjømatfesten ble det arrangert en sjømatworkshop for kokkene i kantinene til Samskipnadet på UiT. Der ble deltakerne inspirert av kursleder Marius C. Jacobsen, eier og kokk hos Hildr Gastro Bar.

– Jeg er her for å dele litt av tankene jeg har om gode sjømatretter som kan funke i kantiner, forteller Jacobsen, som mener det er viktig at sjømaten tilpasses studentene.

– Maten må være noe som frir til den yngre garde, poengterer han, og slår et slag for at sild kan serveres til unge – om man tilbereder den på en spennende måte.

Økt fiskesalg i universitetskantina

To andre fiskearter som ble introdusert til studentene, var isgalt og rødspette.

Christine K. Hansen, arrangør og deleier av Sjømatfestivalen AS, forteller at sjømatkonsumet har økt på universitetetene under Sjømatfestivalen.

– Vi fikk akkurat vite at det selges sjømat over en lav sko i kantinene nå. Det er jo kjempegøy at det ble så populært! sier hun.

For studentene er engasjert. Over 100 stykker dukket opp til foredraget «Sjømat på studentbudsjett» med influenser og tiktoker Kristoffer Tvilde.