Kommunikasjon
Doggi er ett av fartøyene som har fått installert det nye kommunikasjonsutstyret. om bord

Nytt kommunikasjonssystem på full fart inn i fiskeflåten

Det har skjedd mye på kommunikasjonsfronten den siste tiden med introduksjonen av One Web og Starlink sine nettverk av LEO (Low Earth Orbit) satellitter, som gir rask og pålitelig oppkobling med lav ventetid. Dette er et noe Telenor Maritim har satset på for sine mange kunder av havgående fiskefartøy.

Publisert

Årsaken til at de nye satellittene har mange fordeler sammenlignet med de geostasjonære (GEO – for eksempel V-Sat), er at de ligger mye nærmere jordoverflaten, bare 1.200 kilometer over oss, mens de gamle ligger rundt 60.000 kilometer unna. Det gir mange fordeler som bedre og raskere nedlasting. På det gamle systemet er det snakk om lavere hastigheter, mens man på LEO satellittene kan få mye større hastigheter.

Det opplyser salgsdirektør Frode Vindenes i Telenor Maritim. Han forteller også at man med ordinære V-sat kommunikasjonssystem må betale for nedlasttingshastighet, mens man på de nye i stedet betaler for mengde data. Man kan kjøpe en «bøtte» data, slik man gjør på bredbånd hjemme i huset eller på hytten. Det gamle geostasjonære satellittsystemet har også en forsinkelse i signalene, siden de ligger så langt fra jorden.

-Vi selger både Elon Musk sitt system Starlink og One Web nettverket, og er en totalleverandør for disse. Sistnevnte er et fransk selskap som har satset på lavbane-satellitter. Stadig flere satellitter sendes opp i atmosfæren og blir etter hvert en sterk konkurrent til Starlink. One Web er litt dyrere enn Starlink, men de garanterer nedlastingshastighet, noe Musk sitt system ikke gjør. Men begge fungerer uansett godt, slår Vindenes fast.

Salgsdirektøren har den havgående fiskeflåten som kundegruppe og Telenor Maritim har en stor markedsandel blant disse for sine systemer. Vindenes forteller at mange redere nå ønsker å avinstallere og sette i land det gamle V-sat systemet de har om bord for å satse på det nye kommunikasjonssystemet. Men han anbefaler de å beholde det gamle systemet, heller skjære ned på kostnader og bruk, slik at det blir en backup. Da beholder man også telefonsystemet med retningsnummer 33, noe de nye satellittene ikke har.

Antenne
Det er ikke store antennen som skal til for å få det nye kommunikasjonsutstyret om bord.

Kommunikasjonsutstyret for de nye lavbanesatellittene er både rimelig og raskt å montere. Det tar rundt tre timer å få på plass alt. For Starlink-utstyret er prisen rundt 3.000 dollar, mens en terrabyte data koster 1.200 dollar per måned. One Web er litt dyrere, men de garanterer som nevnt nedlastingshastighet. De nye satellittene går over polene, som dermed gir ekstra god dekning i nordområdene. Man har hele tiden tre satellitter i sanntid over den nordlige delen av kloden. Når den ene forsvinner bak horisonten dukker den andre opp på andre siden.