NØTER: Brukte nøter skal resirkuleres til nye oppdrettsnøter. Dette er Nofir allerede i gang med ved fabrikken i Litauen.

Lovende resultater for resirkulerte nøter

De to første resirkulerte oppdrettsnøtene kan være i sjøen allerede til sommeren.

Publisert

- Målet er å ha de to første nøtene klare, impregnerte og i havet i løpet av sommeren, sier Jostein Iversen i Grieg Seafood.

Sirkulær oppdrettsnæring

Sammen med Nofir, Aquafil, Akva Group Egersund Net og Hampidjan Group er de i gang med prosjektet om å lage de første sirkulære oppdrettsnøtene av resirkulerte nøter. Dette skriver de i en felles pressemelding.

Mye tyder på at en sirkulær oppdrettsnæring er i emningen, og nylig møttes partnerne hos Nofir i Litauen for å diskutere fremgangen i prosjektet og mulighetene videre.

LOVENDE: Prosjektpartnerne var nylig samlet ved Nofirs fabrikk i Litauen.

Lovende resultater

- De foreløpige resultatene er svært lovende. Det er helt klart gjennomførbart, og vi er svært fornøyde med å ha kommet så langt på så kort tid, forteller Karen Kvalheim i Akva Group Egersund Net og Georg Haney fra Hampidjan Group.

De legger til at blant annet bruddstyrke og vekt vil bli viktige faktorer før nettet går i havet. Filamentet, altså det gjenvunnede materialet som skal brukes, er allerede ferdigstilt.

Økologisk design av nøter

Daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen, tror og håper at prosjektet vil føre til at oppdrettsnæringa går mot en mer sirkulær retning – i nær fremtid.

- Dette er første gang hele den sirkulære verdikjeden til en oppdrettsnot møtes i et prosjekt. I framtiden vil det være mulig å lage nye oppdrettsnøter av 100 prosent gjenvunnet nylon, sier han, og føyer til:

- En viktig del av dette prosjektet er også å se på økologisk design av oppdrettsnøter. Man trenger et skifte til bestanddeler som enklest mulig lar seg gjenvinne.

Kommersialisering

Han mener debatten som går rundt hvilke materialtyper man bør velge, som for eksempel HDPE, Dyneema eller nylon, vil kunne bli positivt påvirket av oppsiden på gjenvinning av nylon.

Neste steg for prosjektet vil være kommersialisering av løsningen, og på sikt kan samarbeidet utvides langt utenfor de nåværende rammene opplyser de i pressemeldingen.

Først til Norge og Island

Fokuset vil først være på å tilby sirkulære oppdrettsnøter til næringen i Norge og på Island, men vil ifølge partnerne raskt kunne implementeres over hele verden. Også innen fiskeriredskap laget av nylon.

Det gjør Aleksandersen optimistisk. - Det gjør oss svært håpefulle å se at dette ikke lengre bare er ønsketenkning, men at oppdrettsnæringa har tatt rollen som en foregangsnæring innenfor det sirkulære, sier han.

Satsningen er støttet av Handelens Miljøfond.