FIKK TRÅLEN I PROPELLEN: Den russiske tråleren "Alferas" er nå på vei til fiskefeltet vest av Svalbard.

Russisk tråler har forlatt Longyearbyen

Den russiske tråleren «Alferas» som ble slept til Longyearbyen av Kystvaktfartøyet KV «Harstad» har satt kursen mot fiskefeltet igjen.

«Alferas» fikk trålen i propellen og måtte slepes inn til Longyearbyen av kystvaktfartøyet KV «Harstad» sist torsdag. Der har dykkere fått fjernet trålen fra propellen, opplyser Svalbardposten. Det fortelles også at Sysselmester og Tolletaten lørdag foretok en grense- og varekontroll om bord på tråleren.

– Kontrollen gikk bra, og dykkere har fikset problemet med propellen. Vi regner med at tråleren drar ut igjen i løpet av dagen, sa sysselmesterbetjent Kjell Arne Lundin til avisen søndag formiddag.

I dag søndag, litt etter klokken 18 kastet «Alferas» loss. Den har da fire-fem timer igjen før den er tilbake i området hvor den fisker.

«Alferas» er 49,8 meter lang, 11,3 meter bred. Tråleren som hører hjemme i Murmansk ble bygget ved Scheepswerf Visser i den Helder, Nederland i 2002. I 2022 leverte tråleren over 3000 tonn hvitfisk til norske mottak.

Det er for tiden åtte russiske trålere som fisker i fiskerivernsonen på vestsiden av Svalbard. Også de to norske linebåtene «Østerfjord» og «Veidar» fisker i området.