GODE BUSER: Jan-Erik Pedersen og Ronny Henriksen har fisket sammen i 17 år, både på tidligere fartøy og nå på «Røstjenta». Nå har de vunnet den gjeve prisen, som blant annet inneholder 50 000 blanke kroner.

Årets kvalitetsfiskere kommer fra «Lille Lofoten»

– Da jeg som 19-åring kjøpte min første båt, en Nordsjøkutter, sammen med min yngre bror, var det gjerne fisk fra to døgns bruk som skulle henges på hjell som var mest ettertraktet av fiskekjøperne.

Publisert Sist oppdatert

Det forteller fisker Jan-Erik Pedersen til Råfisklagets nettsider.

Bor i  «Lille Lofoten»

Ved første øyekast vil det være naturlig å anta at årets kvalitetsfisker er fra øya lengst sør i Lofoten. Faktisk er skipper og eier av fiskebåten «Røstjenta», Jan-Erik Pedersen, født i Lofoten og bodde der i sine barneår fram til familien flyttet til Spildra. I dag holder både båt og fiskerne til på en øy lenger nord, på fiskermunn kalt «Lille Lofoten», nemlig Sørøya.

Jan-Erik Pedersen og Ronny Henriksen har fisket sammen i 17 år, både på tidligere fartøy og nå på «Røstjenta». Ronny hørte via felles bekjente at Jan-Erik trengte mannskap, og siden har de fisket sammen vinter og vår, sommer og høst – i høysesongen døgnet rundt.

Fakta om prisen:

Hedersprisen «Årets kvalitetsfisker» ble delt ut første gang i 1990. 

Den går til fiskere som gjør en ekstraordinær jobb for å levere produkter av utmerket kvalitet, og som er et forbilde og en inspirasjon for andre i villfisknæringen. 

I likhet med tidligere år har det kommet inn mange gode nominasjoner. Juryen opplever at det er sterkt kvalitetsfokus blant fiskerne og at disse i økende grad anerkjennes for jobben de gjør. Styret i Norges Råfisklag ønsker å berømme de som bestreber seg etter å levere best mulig kvalitet, og prisvinneren får, i tillegg til heder og ære, 50 000 kroner i premiepenger.

(Kilde: Norges Råfisklag)

Jan-Erik og Ronny med båten «Røstjenta» er kåret til «Årets kvalitetsfisker 2023» for å levere villfanget fisk og skalldyr av førsteklasses kvalitet.

KVALITET: «Røstjenta» er utstyrt med et romslig utblødningskar med to pumper som sørger for god sirkulasjon av rent og kjølig vann.

Positiv utvikling av kvalitetsfokus i næringa

Jan-Erik har vært med på en gradvis endring i kvalitetsfokus hos fiskekjøperne, som han har tilpasset seg i takt med. 

– Da jeg som 19-åring kjøpte min første båt, en Nordsjøkutter, sammen med min yngre bror, var det gjerne fisk fra to døgns bruk som skulle henges på hjell som var mest ettertraktet av fiskekjøperne.

Han er glad for at det nå er annerledes. Om bord er de svært nøye med at fiskens opprinnelige kvalitet skal bevares under fangst og ombordtaking, og Ronny får skryt av Jan-Erik for å være særdeles dyktig med bløgging.

– Det er utrulig viktig med et snitt som treffer riktig, sier Ronny. Fisken må bløgges så raskt som mulig mens den fortsatt er i live.

Kvalitetsmerket skrei årets kvalitetsfisker

Behandler fisken som familie

Med god utblødning i rikelige mengder med rent og kaldt vann sikrer man en hvit og delikat fiskefilét, i tillegg til lengre holdbarhet. «Røstjenta» er utstyrt med et romslig utblødningskar med to pumper som sørger for god sirkulasjon av rent og kjølig vann. Fisken has deretter i kontainere som allerede er fylt med isvann, for å sikre rask nedkjøling.

– Vi behandler all fisk som om vi selv skulle hatt den med hjem til middag med familien.

Les mer om årets kvalitetsfiskere og om prisen her: