Verdens største sildebestand har forflyttet seg nordover.

Intensitivt fiskeri ga ny gytevandring

Til tross for hundre års gytevandring til Møre, flyttet verdens største sildebestand i 2021 brått til Lofoten, nær overvintringsområdene. Siden har den gytt der, melder HI.

Publisert

Nå vet forskerne trolig hvorfor dette har skjedd – og har publisert resultatene i Nature, et av verdens mest anerkjente tidsskrift. Kollektivt hukommelsestap etter intensivt fiskeri er hovedårsak, mener forskerne.

– Det var for lite eldre fisk igjen til å vise ungsilda hvor den burde gyte. Den nye generasjonen måtte improvisere, sier havforsker og førsteforfatter Aril Slotte.

Fra 2017 til 2022 var det nemlig et overfiske av norsk vårgytende sild – og fiskeriet var særlig rettet mot de eldre fiskene. Samtidig ble en stor sildegenerasjon fra 2016 kjønnsmodne. Det skriver Havforskningsinstituttet.

Stimfisk har kollektiv bevissthet

Studien baserer seg på en teori om at stimfisk blir ledet av individer med lang erfaring. Nykommerne er avhengige av kompetanseoverføring fra disse "guruene".

– Når vi fisker selektivt på de eldste individene, fjerner vi dermed kollektiv kunnskap fra bestanden. Hadde flere eldre sild overlevd, ville gytingen sannsynligvis fortsatt på Møre. sier Slotte.

Gammelsilda føyet seg for ungdommen

Studien baserer seg på en hel bråte med data som alle peker i samme retning, for eksempel merking av fisk. I perioden 2016-2023 merket forskere fra Havforskningsinstituttet 200.000 sild under overvintring i Troms. Disse blir registrert ved gjenfangst og levering på fiskemottak i Norge og Island.

Merkedataene bekrefter at "gammelsilda" som var igjen, fortsatte å gyte på Møre, men sluttet med det da 2016-årsklassen ble flertallige i gytebestanden etter 2020. 

Dette kan du lese mer om her på HI sin nettside