FORSKNING

PÅ TOKT: Snøkrabbetokt i Barentshavet i regi av Havforskningsinstituttet.
PÅ TOKT: Snøkrabbetokt i Barentshavet i regi av Havforskningsinstituttet.

Havforskere på snøkrabbetokt i nord

Årets snøkrabbetokt skal gi grunnlag for kvoterådet i desember.

Publisert Sist oppdatert

Nylig har Havforskningsinstituttet gjennomført et 14 dager langt snøkrabbetokt med forskningsskipet «Kristine Bonnevie» i Barentshavet.

– Vel gjennomført

– Toktet er vel gjennomført og vi fikk gjort det vi hadde planlagt. Det vil si at vi fikk dekket det området det fiskes i (jfr primært nord, nord-vest og sør av Sentralbanken). Vi undersøkte også områdene oppe på Sentralbanken og vest og nord for området det fiskes i, og vi prøver å dekke alle dyp, forteller forsker i bentiske ressurser ved Havforskningsinstituttet, Ann Merete Hjelset.

Snøkrabbene ble fisket med teiner og agassiztrål, i tillegg benyttes videoslede. Denne benyttes for å lage tetthetsestimater, men gir foreløpig lite informasjon om størrelsessammensetning.

Benytter flere typer

For å kunne se sammensetningen av størrelsene på snøkrabbene ute på feltet benyttes flere typer krabbeteiner, både kommersielle og mer finmaskede teiner.

– Vi får mye data på størrelsessammensetning fra lenkene siden de fangster mye krabbe. Trålingen prioriterer vi ned, men den brukes dersom det ikke er forhold for å kjøre videosleden, forteller Hjelset videre.

I alt ble om lag 25 000 snøkrabber fanget i alle redskaper og tatt mål og vekt av.

Resultater etter sommeren

Foreløpig er det for tidlig å komme med data og resultater fra toktet. Det skal forskerne jobbe med etter sommeren og utover høsten, før det presenteres i rådgivningen som de leveres til myndighetene rundt 1. desember.

Kvotefastsettelse for 2023 er forventet å komme i midten av desember.

Havforskere på snøkrabbetokt i nord.
Havforskere på snøkrabbetokt i nord.