SOLIDE TALL for Nofir og daglig leder Øistein Aleksandersen.

Mørkegrønne tall for Nofir

Solide tall for Nofir i 2023, både når det gjelder omsetning og innsamling av kasserte redskaper fra fiskeri og havbruk.

Det aller meste har gått riktig vei for Nofir etter kriseåret i 2019. For 2023 tangerte selskapet alle tidligere omsetningsrekorder, men daglig leder Øistein Aleksandersen forteller at det har vært langt fra noe selvfølge.

- Ingen hadde turt å se for seg slike tall for bare noen år siden. Vi har jobbet veldig hardt, og med hjelp fra en stadig mer bevisst og handlekraftig næring kan vi nå sko oss med vår beste omsetning hittil, sier han i en pressemelding.

Samlet inn 8212 tonn

I 2023 samlet selskapet inn 8212 tonn med fiskeri- og oppdrettsredskap, fordelt på over 400 forsendelser fra i hovedsak Norge – men også fra Island og Færøyene. Det førte til 31 millioner kroner i omsetning, og et driftsresultat på 1,8 millioner kroner.

Ser man på de ulike fraksjonene, så samlet selskapet inn blant annet oppdrettsnøter, garn, tau og presenninger. Alle fraksjoner med økte innsamlingstall sammenlignet med 2022.

Når det gjelder oppdrettsnøter samlet de inn 35 prosent mer i fjor enn året før, 145 prosent mer garn, 75 prosent mer tau og ikke minst 504 prosent mer presenninger.

Viktig del av suksessen

Aleksandersen forteller at arbeid nedstrøms i verdikjeden for redskap, i tillegg til partnerskap og samarbeid med mange aktører i næringa, er en viktig del av suksessoppskriften.

- Vi opplever at mange ser til oss som en viktig del av deres eget arbeid med å bli mer sirkulære, og mer bærekraftige. Det er fortsatt mye plast i omløp i næringa som kan gjenvinnes, og vi har blant annet fokusert på hvilke materialer og redskap, som nylon, som enklest lar seg gjenvinne, sier han og legger til:

- Det har gitt åpenbare resultat, og vi er vanvittig stolte over at næringa ser til oss og bidrar med bevisste valg for å øke mengden redskap som gjenvinnes.

Ser lovende ut for 2024

Nofir-sjefen røper at det ser lovende ut også for 2024. Selskapet planlegger ikke å hvile på laurbærene – tvert imot tror Aleksandersen at det kan bli mer å gjøre enn noensinne fremover. Sammen med Handelens Miljøfond har de bedt næringa forberede seg på flere myndighetskrav knyttet til gjenvinning og gjenbruk.

- Man ser klare indikasjoner på at miljøkravene vil fortsette å øke, og at forventningene til gjenvinning samt reduksjon av nyplastforbruk øker. En produsentansvarsordning kommer, og det meste tyder på at vi vil komme til å måtte fortsette å jobbe hardt etter hvert som næringa må finne nye måter å ta vare på avfallet sitt på, sier Aleksandersen, og legger til:

- Men vi skal selvfølgelig tillate oss å feire et så godt resultat før eller siden. Vi gleder oss til å møte næringa på andre siden av sommeren på Nor-Fishing.