Norges Fiskarlag har drøftet og oversendt nye innspill til regulering av fisket etter makrell.

Nye innspill til regulering av fisket etter makrell

Norges Fiskarlag at det er rom for å stimulere til et lite overfiske av kvotene for fartøy over 15 meter ved at de tildeles noe overregulering.

Publisert

Norges Fiskarlag har drøftet og oversendt nye innspill til regulering av fisket etter makrell i 2025. Her konstaterer Norges Fiskarlag at Fiskeridirektoratet har foreslått å fastsette en overreguleringsgrad til 40 prosent for fartøy under 15 meter, i kombinasjon med at passive fartøy kun kan utnytte garanterte kvoter i kvotesamarbeidsordningen.

Landsstyret påpeker at Fiskeridirektoratet foreslår et reguleringsopplegg som trolig innebærer et underfiske av gruppekvoten, som følge av at fartøy under 15 meter ikke forventes å utnytte kvotene fullt ut.

På bakgrunnen av dette mener Norges Fiskarlag at det er rom for å stimulere til et lite overfiske av kvotene for fartøy over 15 meter ved at de tildeles noe overregulering. En slik løsning vil i større grad justere inn skjevheten i fangstfordelingen fra 2024 allerede i inneværende års sesong, mener laget.

Norges Fiskarlag anbefaler på den bakgrunn følgende reguleringsopplegg for fartøy i lukket kystgruppe ved sesongstart i 2025:

  • Passive fartøy i kvotesamarbeidsordningen kan bare utnytte garanterte kvoter
  • Overregulering på mellom 30 og 40 prosent for fartøy under 15 meter
  • Overregulering i størrelsesorden 10 prosent for fartøy over 15 meter

Landsstyret forventer at dette forslaget vil bidra til at fordelingen mellom fartøy over og under 15 meter over til vil bli i samsvar med vedtatt fordelingsnøkkel.

Når det gjelder delkvoteenheter i britisk sone er Norges Fiskarlag uenig i Fiskeridirektoratets forslag til håndtering av eventuelle overskridelser av delkvoter i britisk sone. Fiskarlaget går inn for at eventuelle overskridelse av delkvoter i sin helhet går til fratrekk på det enkelte fartøy sin kvote for 2026, samt at fangstverdien dette kvantumet inndras.

I sitt innspill fra oktober 2024 påpekte også Fiskarlaget at så lenge farvannsadgangen i britisk sone er såpass avgjørende for flåten for å oppnå minst 90 prosent kvoteutnyttelse, så må det i utgangspunktet ikke tillates at agnkvoter belastes den norske farvannsadgangen i britisk sone.