FISKARMØTE: Godt oppmøte på fiskarmøte på Ballstad i Lofoten.

Mye usikkerhet rundt rapporteringskravene

BALLSTAD: De nye rapporteringskravene opptok naturlig nok fiskerne, da Norges Kystfiskarlag inviterte til fiskarmøte i Lofoten denne uka.

Om lag 50 fiskere hadde tatt turen til fiskarmøte på Ballstad, der både Norges Råfisklag og Fiskeridirektoratet deltok.

Mye usikkerhet i næringa

Ifølge daglig leder Hanna Arctander i Kystfiskarlaget har det hersket mye usikkerhet om i næringa. Og fiskerne på møtet uttrykte en del kritikk til forslagene fra direktoratet. Særlig gikk det ut på utfordringene ved å taksere fangst, og hvorvidt det nye systemet faktisk vil bidra til å avdekke juks.

– Vi synes fiskerne hadde veldige gode spørsmål og tilbakemeldinger. Det er klart at det fortsatt er mye usikkert med de nye rapporteringskravene, og vi ser mange utfordringer med gjennomføringen av det nye regelverket. Det er viktig at myndighetene får tilbakemelding om dette, sier hun.

Ryddet opp i misforståelser

Fiskeridirektoratet gikk gjennom forslaget til Lofotreguleringen for 2023 og redegjorde for en del momenter knyttet til de nye kravene til sporing- og rapportering.

Samtidig kunne Trond Blom fra Fiskeridirektoratet rydde opp i en del misforståelser som har etablert seg knyttet til direktoratets kontrollvirksomhet.

Råfiskalget tok også en oppsummering av markedsituasjonen for inneværende år, og sa litt om utsiktene for marked og priser fremover i 2023.

Trond Blom fra Fiskeridirektoratet kunne rydde opp i en del misforståelser om direktoratets kontrollvirksomhet.

Åpent for alle fiskere

Dette var tredje gang Kystfiskarlaget arrangerte fiskarmøte, med julelunsj, som er et samarbeid med Norges Råfisklag.

Møtet var åpent for alle fiskere i Lofoten, uavhengig om de er organisert i Kystfiskarlaget eller ikke opplyser Arctander.

– Vi arrangerer møtene både for å ha en hyggelig sosial sammenkomst i førjulstida, og for å gi fiskerne muligheten for å stille spørsmål til Fiskeridirektoratet og Råfisklaget om ting de lurer på. Vi har gode erfaringer med å arrangere slike uformelle areaer der det er lav terskel for å spørre og diskutere, sier hun.

Fornøyd med oppmøte

Hun mener den gode diskusjonen i møtet viser viktigheten av de fysiske møtene, der de kan snakke med hverandre – ansikt til ansikt.

– Vi er storfornøyd med oppmøte i år. Det gode oppmøte er et tegn på at fiskerne setter pris på denne møteformen, så vi vil gjerne arrangere flere slike møter etter hvert, sier Arctander.

Møtte næringa

Fra Kystfiskarlaget møtte, foruten Hanna Arctander, Elin Torbjørnsen (medlems- og økonomiansvarlig), Vanja Johannessen (rådgiver) og Bjørn Jensen (styremedlem, landsstyret), mens Svein Ove Haugland (administrerende direktør) og Brita Rasmussen (regiondirektør) deltok fra Norge Råfisklag. Fiskeridirektoratet, ved Trond Blom (seksjon fiskerikontroll og veiledning) og tre andre ansatte, var representert på møtet.