NY SELFA-SJARK: Fisker Andre Fersnes med sitt første nybygg, en Selfa MAX 1099.

Tok nesten 10 tonn på første sjøvær

Fisker Andre Fersnes overtok sitt første nybygg i mars, gikk rett ut på feltet og tok nesten 10 tonn torsk på første sjøvær.

Publisert Sist oppdatert

I midten av mars fikk fisker Andre Fersnes overlevert sin nye kystsjark, en Selfa MAX 1099, fra verftet Selfa Arctic på Rødskjær. Kystsjarken ble døpt «Nanna K», og er oppkalt etter Fersnes bestemor. 

Ubegrensede muligheter

Den er rigget for garn- og linedrift etter torsk, hyse, sei og blåkveite, samt for teinefiske etter kongekrabbe.

NANNA K og Andre Fersnes på vei nordover etter overlevering.

- Først og fremst har jeg bare hørt positive ting om sjøegenskapene til Selfa-sjarkene. Det er stor dekksplass og lasterom. Akkurat det jeg har behov for. Dette blir en fantastisk 11-metring, fortalte en fornøyd fiskebåtreder til Kystmagasinet like før overlevering.

- Det var sjark jeg ville anskaffe. Veien hit har vært spennende og innbringende, og jeg får en arbeidsplass med ubegrensede muligheter, sier han og legger til at det er viktig å bli kjent med båten og legge en plan for driften fremover.

Jobbet på snurrevadbåt

Han forteller at han hadde som mål å komme seg på en stor kystbåt, og i 2016 fikk han seg jobb om bord på snurrevadbåt. 

- Det var en veldig veldrevet stor kystbåt, hvor jeg jobbet som fisker i seks-sju år. Det var en veldig verdifull erfaring å ta med seg. Det var en spennende og innbringende jobb, forteller han.

Samtidig gikk han med ønsket om å drifte egen sjark, noe han også etter hvert satset på. I 2018 kjøpte han seg en Viksund-sjark på 10,5 meter for å kunne drifte selv. Nå har han gått til det skrittet og investert i en ny og større kystsjark.

Ta utfordringene på strak arm

På spørsmålet om han synes investeringen er verdt det med tanke på nedgående kvoter svarer han at det tar han seg råd til: 

- Det har aldri vært noe å lure på. Jeg har vel aldri brydd med hva pessimist-koret sier. Vi har fått en sjanse på denne kloden, og jeg har i hvert fall tenkt å gjøre det meste ut av det. Det handler om å ta utfordringene på strak arm når de dukker opp og gjøre en innsats for å skape en levelig årsinntekt.

Han legger til at fiske gir muligheter 12 måneder i året, og med kongekrabbe, blåkveite og noe bifangst, i tillegg til torsk, sei og hyse, så kan det ligge an til en god årsomsetning. 

Tok nesten 10 tonn

Allerede på første sjøvær i mars tok Andre nesten 10 tonn fisk, som ble levert hos Havøysund Fisk AS, og i starten av mai var han ferdig med årets torskekvote.

Foreløpig er planen å fiske torsken alene, men etter hvert blir det behov for flere hender på garnrenna. 

- Båten er en godt egnet arbeidsplass for to personer, og tre i støytene. Jeg bor midt i matfatet, så resultatet blir det man orker å ro, sier han.