
Delte meninger om EU-avtale
En ny avtale mellom Storbritannia og EU gir EU-fiskere tilgang til britiske farvann i ytterligere 12 år. Meningene om den inngåtte avtalen er delte.
Når gjeldende avtale mellom Storbritannia og EU utløper i 2026, trer en ny avtale i kraft som blant annet innebærer at partene kan fiske i hverandres farvann frem til 2038. Britiske fiskere får også tilgang til EUs farvann, men disse er betydelig mindre i omfang enn områdene EU får tilgang til, skriver Fiskebåt i en sak på sine nettsider.
Avtalen kommer i stand fem år etter at britene brøt med EU og meldte seg ut av unionen gjennom Brexit. Ifølge den britiske regjeringen vil avtalen styrke den britiske økonomien med nesten 9 milliarder pund, som tilsvarer 126 milliarder norske kroner, innen 2040, skriver NRK.
Britiske fiskere skeptiske
Representanter for britiske fiskere er kritiske til det som er fremforhandlet. Visepresident Stuart Devine i bransjeorganisasjonen National Federation of Fish Friers, sier til TV-stasjonen CBNews at det er den britiske fiskeindustrien som taper.
– Fiskeindustrien har ventet lenge og hadde et håp etter Brexit, men nå er det den britiske fiskeindustrien som er taperen, sier Devine.
Langsiktig avtale
Daniel Voces, administrerende direktør i Europêche, en interesseorganisasjon for fiskeriselskaper i EU, sier i en pressemelding at dette er en fremtidsrettet avtale som sikrer langsiktig bærekraft og gjensidig nytte for begge parter.

– Forlengelsen av fisketilgangen frem til 2038 gir viktig stabilitet for vår flåte og kystsamfunn, samtidig som reduksjonen i handelsbarrierer støtter opp om både EUs markedstilgang og rimelige matvarer i Storbritannia. Dette er et tydelig eksempel på hva man kan oppnå med pragmatisk og konstruktivt samarbeid, sier Voces i pressemeldingen.
Positivt med avklaring
Sett med norske øyne er det positivt at det har kommet en avklaring, ifølge Audun Maråk i Fiskebåt.
– Vi registrerer at næringen i EU er fornøyd, mens næringen i Storbritannia er kritisk. Sett med norske øyne mener jeg at en enighet mellom EU og Storbritannia kan legge et bedre grunnlag for å få fremdrift i forhandlingene om internasjonale pelagiske avtaler, sier Maråk.