PORTRETTET:

GLEDER SEG: – Jeg begynte rimelig rett på, men det tenker jeg er en fordel. Og Sildesalgslaget er jo en organisasjon jeg kjenner litt til fra før, sier nyslått direktør Jonny Berfjord.

Han er ny direktør i Sildesalgslaget: – Norske fiskere er i verdensklasse

Den 11. april tiltrådte han som ny direktør. Noen korte uker etterpå deltok han på sitt første årsmøte. Det ble rett på for Jonny Berfjord (59) i Sildesalgslaget.

Publisert Sist oppdatert

Han har altså sittet kort tid i sjefsstolen når Kystmagasinet snakker med ham. Stedet er hovedkontoret til Norges Sildesalgslag i Vågen i Bergen, med panoramautsikt til sjø og båter. Ute gjaller måkene, og en eim av salt sjø og fisk henger over havna.

– Bare en fordel

Å starte så rett på, var ikke noe problem, i følge ham selv.

– Det gikk fint. Jeg begynte rimelig rett på, men det tenker jeg er en fordel. Og Sildesalgslaget er jo en organisasjon jeg kjenner litt til fra før. Jeg har vært bruker av Sildesalgslaget i mange år, og har også sittet i styret tidligere. Så den er ikke helt ukjent for meg. Så er det mye dyktige, flinke folk her, som holder god kontinuitet.

Når han var leverandør hos Sildesalgslaget, var det som reder og eier av båt, registrert i Dønna.

– Vi har hatt forskjellige båter, men «Åkerøy» var hovedbåten vår. Den fisket vi sild, makrell, kolmule og lodde på.

Gikk på landbrukshøyskolen

At Berfjord skulle havne i fiskeriene, var egentlig ingen selvfølge. Av utdanning har han gått på Norges landbrukshøyskole på Ås.

– Der har jeg noe som ligner på en mastergrad i landbruksøkonomi.

– En viss kontrast til det du gjør nå?

– Det er veldig likt, egentlig. Pluss er pluss og minus er minus. Det handler om biologisk produksjon, påpeker han.

Jeg hadde ingen fiskeribakgrunn når jeg begynte med dette for 26-27-28 år siden. Men heldig var jeg, og kom inn i fiskeriene.

Jonny Berfjord, administrerende direktør i Sildesalgslaget

Men i fiskeriene endte han.

– Det var tilfeldigheter. Jeg hadde ingen fiskeribakgrunn når jeg begynte med dette for 26-27-28 år siden. Men heldig var jeg, og kom inn i fiskeriene. Vi tok en beslutning om å forsøke å få til et rederi her på Dønna, og så ballet det på seg etter hvert.

Rederiet, som heter Dønna Havfiske, ble en stor suksess.

– I januar 2020 solgte vi rederiet av ulike årsaker.

SOM HJEMME: Det regner og blåser rett som det er i Bergen. Det er han vant til, den nye direktøren. – Jeg satser på å helgependle hjem til Dønna hver uke eller hver 14. dag.

Godt kjent langs kysten

Berfjord er også godt kjent med organisasjonsarbeide. Han har blant annet vært styreleder i Fiskebåt.

I åtte år, faktisk.

Der gjorde han seg mange erfaringer der, som han kan bruke i sin nye jobb.

– Ja, det vil jeg si. Jeg møtte masse spennende folk. Jeg kjenner jo hele næringen.

Stillingen han har fått, betyr at han skal lede en organisasjon med over 40 ansatte. De fleste jobber i Bergen, men også andre steder.

– Vi har en del kontrollører som bor rundt langs kysten.

At han bor på Dønna, betyr at han må pendle til den nye jobben. Heller ikke det er noe problem.

Jonny Berfjord, administrerende direktør i Sildesalgslaget

Norges Sildesalgslag tar ellers hånd om fangstene til cirka 100 norske ringnotfartøyer, 70 trålere og mellom 700c og 800 mindre kystfartøyer. I tillegg kommer de utenlandske fartøyer som velger å levere sine fangster i Norge.

Leilighet i Bergen

Berfjord er født og oppvokst på Dønna, der han fortsatt bor sammen med kona Ann Margit og to barn som fortsatt bor hjemme.

– Så har jeg et bonusbarn på 27, som går skole.

At han bor på Dønna, betyr at han må pendle til den nye jobben. Heller ikke det er noe problem, i følge ham selv.

– Ja. Jeg har kjøpt meg en leilighet i Bergen, så jeg kan ha en ålreit bopel her også. Så pendler jeg hjem så ofte jeg kan. Meningen er å helgependle, kanskje hver uke, kanskje hver 14. dag. Da er det Widerøe til Stokka i Sandnessjøen, og ferga over fjorden til Dønna.

TRADISJONER: Norges Sildesalgslag ble etablert i 1988, og tar årlig hånd om de pelagiske fangstene til over 1 000 fartøy. På veggene i det store møterommet, henger kunst som viser kystens og havets slit oppigjennom tidene.

– Norske fiskere i verdensklasse

Han er ganske klar på hva som blir hans viktigste oppgaver som direktør i Sildesalgslaget.

– Jeg tenker at sjømatnæringen er en fantastisk bra næring. Vi i Sildesalgslaget er et veldig viktig ledd i det jeg vil kalle den pelagiske næringen. Vi har våre leverandører, fartøyene, som fisker et topp produkt. Et produkt som er etterspurt verden over, og norske fiskere er i verdensklasse med å levere fisk av god kvalitet. Så er vi i Sildesalgslaget bindeleddet til industrien på land, videreforedler det, og sender fisken ut i verden til de til enhver best betalende markedene.

Norges Sildesalgslag har også mange oppgaver som handler om ressurskontroll og -overvåkning.

– Vi har en del forpliktelser overfor myndighetene. Vi skal sørge for at det er rett antall kilo på seddelen, at vi har et bærekraftig uttak av fiskebestandene våre. Vi er en veldig viktig del av en verdikjede, mellom flåteleddet og landindustrien og eksportørene. Min hovedoppgave blir å få til det gode samspillet mellom fiskerne, landindustrien og forvaltningsmyndigheten. Det har Sildesalgslaget vært gode på i masse, masse år, og det blir det min utfordring å videreføre.

Om somrene er jeg mye på havet i fritidsbåt.

Jonny Berfjord, administrerende direktør i Sildesalgslaget

Er helst med familien

Når han ikke jobber, ikke er på reise til og fra, liker han å være aktiv. Helst sammen med familien.

– Ja, hva gjør direktøren i Norges Sildesalgslag når han skal koble av?

– Da reiser jeg hjem til familien min og er sammen med dem. Om somrene er jeg mye på havet i fritidsbåt. Vi er ofte på hytta i Sverige om vinteren. Kjører slalom, alpint og snøscooter. Jeg vil ikke si jeg er så aktiv, men jeg holder på med disse tingene når jeg har lyst, sier han beskjedent.

MARITIM UTSIKT: Jonny Berfjord på kontoret sitt hos Norges Sildesalgslag i Vågen i Bergen.

Og reiselysten blir ikke kurert av pendling. Tvert i mot.

– Hele familien liker å reise litt rundt og se oss om i verden. Til sommeren tenkte vi at vi skulle ta en tur til USA. Vi har lyst til å besøke Boston, New York og Washington. Det blir en byferie, avslutter han og skuer drømmende ut over Vågen.

¤¤ Denne saken var på trykk første gang i Kystmagasinets papirutgave i april.