BÅT OG KVOTE: «Skjerodden» selges med rettigheter etter internt kvotebytte.
BÅT OG KVOTE: «Skjerodden» selges med rettigheter etter internt kvotebytte.

Investerer millioner i båt og kvote for å bli fisker

Skal du bli fisker med båt og kvote må du først bli tatt opp i Fiskamantallet blad-B og du må søke om erverv av båt og kvote. Og så må du ha kapital og gjerne en god bankforbindelse.

Publisert Sist oppdatert

Jens Arne Jensen i Tana, som er daglig leder i og eier av Arne & Jens Transport AS, registrerte i slutten av juli selskapet Hauge Fishing AS i Brønnøysundregistrene. Et par uker tidligere søkte han om opptak i Fiskarmantallet blad B. Parallelt med dette har han søkt om erverv av hurtigsjarken «Skjerodden».

Raskt frem og tilbake til fiskefeltet

HURTIGSJARK: «Skjerodden» er en Seigla-modell som normant gjør godt over 20 knop.
HURTIGSJARK: «Skjerodden» er en Seigla-modell som normant gjør godt over 20 knop.

«Skjerodden» ble bygget av islandske Seigla EHF i 2012. Den er 10,99 meter lang og 4,10 meter bred. Den har en Yanmar med ytelse på 700 hestekrefter. Med denne motoren burde sjarken ha en marsjfart på over 20 knop.

Hurtigsjark er bra om en ønsker å komme frem og tilbake til fiskefeltene raskt. Men det er også begrensninger med tanke på hvor mye utstyr og fangst det er plass til. Med sertifikat som tillater 1200 kilo løs utrustning på dekk, lasterom inklusiv trunk og karmer på 14,42 kubikk og mulighet til å laste ni tonn i selve rommet, burde det holde rikelig.

Selges med rettigheter

Selger Skjerodden AS på Kvaløya i Hammerfest. De har før salg søkt om internt kvotebytte slik at en del av kvoter byttes mellom «Skjerodden» og deres andre fartøy «Teisten». Dette er en Viksundsjark med lengde på 10,77 meter bygget i 1968.

Det interne kvotebyttet er gjennomført, og «Skjerodden» står nå oppført med følgende rettigheter; faktor hyse nord 1,8211, faktor sei nord 1,8298, faktor torsk nord 1,7734, hjemmelslengde hyse/sei 8,5000 og hjemmelslengde torsk 8,5000. Dette gir i år kvoter på 496 tonn hyse, 338 tonn sei og 39 tonn torsk. Med Tana som fremtidig hjemsted bør den også ha noe av inntjeningen fra kongekrabbe.

Rikelig med kvote etter salg

«Teisten», er etter kvotebyttet lastet med rettigheter som i år gir mulighet til å fiske 614 tonn hyse, 418 tonn sei og 47,5 tonn torsk. Med en alder på 56 år er det kanskje ikke mye egenkapital i denne båten, foruten verdifulle kvoterettigheter.

I «Skjerodden» som nå ser ut til å skifte eier, har Innovasjon Norge et pant på 1,1 millioner kroner som ble registrert i 2014. Det skulle tilsi at den avtalte salgsprisen på 7,5 millioner kroner for båt og kvote i hovedsak er penger som kan investeres i ny sjark.

Handelen fortsatt ikke gjennomført

Det er grunn til å forvente at Skjerodden AS vil legge «Teisten» ut for salg, og enten bestille et nybygg eller kjøpe en nyere brukt sjark. Siden Jens Arne Jensen fortsatt ikke er blitt registrert i Fiskarmantallet og Skjerodden AS fortsatt står oppført som eier av «Skjerodden», tyder alt på at handelen drar ut. Det er normalt når en som ikke er fisker, men driver annen virksomhet søker om opptak i Fiskarmantallet blad B.