STERKE TALL: – Brasil, Portugal og Den dominikanske republikk var de største markedene for klippfisk i første kvartal, opplyser Norges Sjømatråd. Bilde fra et supermarked i Luanda, Angola.

Sterkt kvartal for eksporten av klippfisk

Norge eksporterte 21 600 tonn klippfisk til en verdi av 1,4 milliarder kroner i første kvartal, viser tall fra Norges Sjømatråd.

Publisert Sist oppdatert

For klippfisk av torsk falt eksportvolumet 2 prosent til totalt 4 900 tonn, mens klippfisk av sei økte 22 prosent til totalt 14 400 tonn i første kvartal.

Brasil hadde størst verdivekst dette kvartalet, med en økning i eksportverdi på 182 millioner kroner, eller 80 prosent, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Godt kvartal for klippfisk

  • Norge eksporterte 21 600 tonn klippfisk til en verdi av 1,4 milliarder kroner i første kvartal
  • Verdien økte med 387 millioner kroner, eller 38 prosent, sammenlignet med første kvartal i fjor
  • Det er en vekst i volum på 11 prosent
  • Brasil, Portugal og Den dominikanske republikk var de største markedene for klippfisk i første kvartal

Økt volum til Brasil

Eksportvolumet for klippfisk av både torsk, sei og brosme økte til Brasil i første kvartal. Eksportvolumet endte på 5 900 tonn, noe som er 46 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor.

– Brasil har de siste årene hatt store utfordringer med koronapandemien og en svak økonomisk utvikling. Et lite lyspunkt er at husholdningenes forventninger til egen økonomi nå er langt mer positiv enn tidligere. Sammen med en sterkere lokal valuta bidrar dette til håp om at veksten i klippfiskeksporten vil fortsette i tiden framover, sier Norges sjømatråds utsending til Brasil, Randi Bolstad.

Høy pris på klippfisk av sei

Det var en historisk høy pris på hel klippfisk av sei med 49 kroner per kg. Dette er to kroner høyere enn forrige rekordkvartal, som var i fjerde kvartal 2022.

Slik var eksporten av klippfisk i mars:

¤ Norge eksporterte 6 500 tonn klippfisk til en verdi av 462 millioner kroner i mars

¤ Verdien økte med 146 millioner kroner, eller 46 prosent, sammenlignet med mars i fjor

¤ Det er en vekst i volum på 15 prosent