MÅ SKJE NOE RASKT: – Under Nor-fishing-messa ble det undertegnet en avtale med organisasjonene i næringen om akkurat likestilling. Skal vi komme videre, må alle ta ansvar, sa Bjørnar Skjæran i sin innledning under Kvinner i havet.

Statsråden om likestilling i fiskerinæringen: – Faen, dette går ikke an

– Kvinner i næringen er ikke bare viktig for kvinner. Det handler om hvordan man behandler dyktige folk, sa Bjørnar Skjæran på historiens første likestillingskonferanse for kvinner i fiskerinæringen.

Publisert Sist oppdatert

Fiskeri- og havminister Skjæran var på offensiven som innleder på den historiske konferansen, som gikk av stabelen torsdag på Hotel Scandic Ørnen i Bergen.

– Dessverre ingen quick-fix

Skjæran understreket at likestilling ikke bare handler om kjønn.

– Kvinner i næringen er ikke bare viktig for kvinner. Det handler om hvordan man behandler dyktige folk. Og jeg forventer å se flere mannfolk her til neste år, sa han til applaus fra salen.

Av de 300 påmeldte deltagerne til konferansen var kun elleve prosent menn.

– Det finnes dessverre ingen quick-fix for dette. Dette er en kamp vi må ta hver dag i årene fremover. Det er en kamp som aldri tar slutt, konstaterte han.

– Tøft av dere som står fram

Statsråden kom inn på at regjeringen har startet en storrengjøring i arbeidslivet.

– En av de første sakene jeg fikk på mitt bord som statsråd i fjor høst, var saken om kvinner som hadde blitt trakassert på arbeidsplassen. Rystende, og veldig tøft av dere som sto fram.

Han bestemte seg da for at dette er et problem som det må tas fatt i så raskt som mulig.

– Da tenkte jeg at faen, dette går ikke an. Dette må vi rydde opp i med en gang.

Har undertegnet avtale

I hovedsak var det kvinner i salen. De utgjorde naturlig nok en lydhør forsamling.

Avslutningsvis understreket Skjæran at arbeidet med å formalisere kjørereglene for likestilling i fiskeri- og havbruksnæringen allerede er godt i gang.

– Under Nor-fishing-messa ble det undertegnet en avtale med organisasjonene i næringen om akkurat likestilling. Skal vi komme videre, må alle ta ansvar, konstaterte han.

Ifjor var det i følge statsråden 392 kvinner i næringen, mot over 9000 menn. Det tilsvarer fire prosent, mot 96 prosent menn.

– Men heldigvis går utviklingen i riktig retning.