VENTER PÅ KRUTT: – Vi mangler ammunisjon, hele gjengen. Sånn er det bare. Første april skulle vi ha gått på kvalen, men vi blir noe forheftet. Så vi begynner å bli irritable, det rykker i kvalnerven, humrer Nils-Jørgen Nilsen til Kystmagasinet.
VENTER PÅ KRUTT: – Vi mangler ammunisjon, hele gjengen. Sånn er det bare. Første april skulle vi ha gått på kvalen, men vi blir noe forheftet. Så vi begynner å bli irritable, det rykker i kvalnerven, humrer Nils-Jørgen Nilsen til Kystmagasinet.

Ammunisjonsmangel stanser årets kvalfangst

Ammunisjonsmangel gjør at de fleste kvalfangerne ikke har kommer seg på fangst i år. – En situasjon jeg aldri har opplevd før, sier kvalfangstveteran Nils-Jørgen Nilsen.

Publisert Sist oppdatert

For første gang er det ammunisjonsmangel som holder kvalfangerne på land, og det nesten tre uker etter at årets kvalfangst ble åpnet 1. april.

Kan få om halvannen uke

I følge nestleder i Småkvalfangarlaget, Bjørn Rikard Andersen, er situasjonen foreløpig uavklart. Han har jobbet en del med ammunisjonsproblematikken de siste par årene.

– Det siste vi har fått beskjed om, er at de er klare til å levere ammunisjon 28. april, altså om halvannen uke. Først da vil vi komme oss på fangst. Man kan jo ikke gjøre noe uten ammunsjon, sier han til Kystmagasinet.

Andersen forteller at ammunisjonsmangelen har flere årsaker.

– Det er vel krigen i Ukraina som er en av årsakene. Men jeg vet at det har vært litt problemer med leverandøren vår i flere år. Det har blitt så strengt med tillatelser for å kunne holde på med sprengstoff. Så leverandøren vi har brukt i 20-30 år har ikke hatt tillatelse til å jobbe med krutt, men kun gått på dispensasjon, sier Andersen.

To dyr skutt i år

Så langt har enkelte kvalfangere kommet i gang allikevel. Noen har hatt noen granater igjen fra i fjor, som de har brukt i fangsten. Foreløpig skal det kun være skutt to dyr, og de ble skutt av «Kato», i følge Andersen.

– Vi har også noen granater som vi kan starte med, når vi blir klar for fangst.

– Så dere satser på at det blir kvalkjøtt i butikkene i år også?

– Kvalkjøtt blir det nok i år også. Det er jeg ikke i tvil om, avslutter Andersen.

– Granatene er i produksjon

Hos H. Henriksen Mek. Verksted i Tønsberg, som står for produksjon av harpuner og granater til norske kvalfangere, sier man at granatene fangerne mangler, er på tur.

– Vi produserer granater, så alt er som normalt, egentlig. De er ikke godkjente ennå, men det er like før, sier daglig leder Trygve Egenes hos H. Henriksen i Tønsberg.

Han mener at det har vært vanskelig å produsere kvalgranater i flere år.

– I forbindelse med koronaen, har det vært kompliserte leveranseforhold, og ikke så lett å planlegge. Leverandørmarkedet er fortsatt uklart.

Akkurat når de kan levere granatene til fangerne, kan Egenes ikke svare konkret på.

– Det har jeg ikke noen kommentar til. Vi har dialog med alle fangerne, så det får bli mellom oss og kundene.

– Ikke opplevd maken før

Kvalfangstveteran Nils Jørgen Nilsen driver skuta «Nystrand» på 70 fot, og har hatt egen kvalfangstkonsesjon siden 1974. Han står nå bokstavelig talt på tørt land, forteller han til Kystmagasinet.

– Vi mangler ammunisjon, hele gjengen. Sånn er det bare. Jeg har ikke kommet meg ut på kvalen ennå. Første april skulle vi ha gått, men vi blir noe forheftet. Så vi begynner å bli irritable, det rykker i kvalnerven, humrer han.

Han kan ikke huske å ha opplevd noe lignende.

– Dette er en situasjon man aldri har opplevd før, så det er veldig spesielt.

– Bestilte alt i februar

For Nilsen, og for de fleste andre, er forsinkelsene både et økonomisk og et praktisk problem.

– Jeg har jo et mannskap, som også blir gående å vente på et svar på når ammunisjonen kommer.

Han bestilte granatene sine alt i februar.

– Det ble ikke sagt noe om at det var problemer med levering når vi bestilte granatene tidlig i februar. Vi har håp om å komme oss på kvalfangst også i år, selv om vi egentlig ikke har fått noen beskjed om når. Så vi får håpe at det blir ei ordning, avslutter han.