HJERTEFORMEDE: Madam Bergen fiskekaker. Den tradisjonsrike bedriften i Godvik er nå truet av nedleggelse. Årsaken er firedoblede strømpriser. – En trist dag, spesielt for de ansatte, sier daglig leder Øystein Rist i Lofotprodukt AS, som eier bedriften.
HJERTEFORMEDE: Madam Bergen fiskekaker. Den tradisjonsrike bedriften i Godvik er nå truet av nedleggelse. Årsaken er firedoblede strømpriser. – En trist dag, spesielt for de ansatte, sier daglig leder Øystein Rist i Lofotprodukt AS, som eier bedriften.

Strømprisene truer med å sende fiskekakeprodusenten Madam Bergen til Lofoten. 13 ansatte i en tynn tråd

– Arbeidsplassene henger i en tynn tråd. Det er fryktelig trist det som nå skjer, sier daglig leder Øystein Rist i Lofotprodukt AS, som siden 2009 har eid den tradisjonsrike Bergens-bedriften med de hjerteformede fiskekakene som sitt varemerke.

Publisert Sist oppdatert

– I går var en trist dag for oss, når vi måtte fortelle de ansatte at vi vurderer å legge ned anlegget vårt i Godvik i Bergen.

Har jobbet hardt for å overleve

Madam Bergen ble startet i 1991, og ble i 2009 kjøpt av den nordnorske sjømatbedriften Lofotprodukt.

– Vi klarte å snu det til lønnsom drift, selv om det har vært med knappe marginer i alle år. Det som nå skjer, med strømpriser som er mer enn firedoblet til fabrikken, ser det veldig mørkt ut. Vi har jobbet hardt for å drive den disse årene, og vi har snudd hver stein for å lete etter kostnadskutt.

Han understreker at beslutningen om å legge ned ikke er tatt ennå.

– Avgjørelsen er ikke tatt, men vi vil ha en ryddig prosess og informere de ansatte om det triste budskapet om at det ligger an til å legge ned anlegget fra høsten av.

Flytter produksjonen til Lofoten

Fiskekakene vil altså mest sannsynlig bli lagd i Lofoten fra høsten av.

– Det er helt rett. Vi har ledig kapasitet på vårt anlegg på Leknes, og garanterer at alle resepter og konsepter vil bestå. Så skal vi forsøke å holde prisen til forbruker på det samme nivået som i dag.

– Dette er ikke et ønsket utfall. Vi kunne ha flyttet produksjonen til Lofoten for 12 år siden om vi hadde villet det, og det var planen. Men vår plan har hele tiden vært å være tilstede i Bergen. Vi klarer ikke å effektivisere inn de økte strømprisene på toppen av alle økningene i råstoffpriser.

– Så dersom strømprisene normaliserer seg fram mot sommeren, er det fortsatt håp for driften i Bergen?

– Beslutningen er ikke tatt, så vi vil se på alle innspill og muligheter frem mot styremøtet vi skal ha i slutten av februar. Men vi ser ikke at det skal skje, hverken på mellomlang eller lang sikt, avslutter han.

– Har ikke fått strømstøtte

Driftsleder Vibecke Gatland Jacobsen forteller at fabrikken i Godvik ikke har fått strømstøtte ettersom konsernet og den største fabrikken holder til i Leknes i Lofoten.

– Der har strømmen vært billig, så vi har ikke kvalifisert for bedriftsstøtte, uttaler hun til Bergensavisen, som omtalte saken først.