
Fisk - en viktig del av nasjonalberedskapen
Under Matsystemutvalgets høring, stilte samfunnskontakt Jørn Prangerød i Fiskebåt blant annet spørsmål til hvorfor sjømatens rolle og betydning er blitt viet så liten oppmerksomhet i beredskapssammenheng.
Han uttrykte imidlertid glede over at regjeringen nå setter ned et utvalg som skal se det norske matsystemet i en større sammeheng. Under høringen presisterte Prangerød at fiskerinæringen leverer nærmere 40 millioner måltid til over 150 land, hver eneste dag. Da bør det ikke være noe problem å mette befolkningen i en krisisituasjon.
Matsystemutvalget ble oppnevnt i statsråd 7. februar 2025, og skal blant annet gjøre rede for muligheter, utfordringer og dilemma i fremtidens matsystem. I tillegg skal utvalget komme med anbefalinger og tiltak som kan styrke bærekraften i det norske matsystemet, samt bidra til at det globale matsystemet blir mer bærekraftig. Utvalget som er sammensatt av forskjellige eksperter skal levere sin utredning innen 1. november 2026.
I Prangerød sitt innlegg var han innom hvordan dei siste fem årene har snudd opp ned på mye av det vi tidligere tok for gitt.
-Vi har vært igjennom en pandemi. Vi har sett et av våre naboland gå til angrep på et annet naboland i Europa. Vi kan nå stå på terskelen til en toll- og handelskrig, og i tillegg så truer klimarelatert tørke og ekstremvær matproduksjon rundt om i verden. Det gjør at vi ikke lenger bare kan forholde oss til "just in time", men også må legge planer for "just in case", sa Prangerød til utvalget.
I forbindelse med førstnevne kritikk viste Prangerød til at mat fra havet er den mest klimavennlige måten å mette en stadig økende befolkning i verden på, både i fredstid og ved en eventuell krise eller konflikt. Også i forhold til klimautfordringene er sjømaten viktig.