KRABBEBÅT: Den russiske fiskebåten «Arka 31» er i full gang med krabbefiske i Barentshavet.

Seilte fra Korea til Murmansk – nå er fartøyet i fiske

Det russiske fiskefartøyet «Arka 31», som søkte nødhavn i Lofoten i midten av februar, er kommet seg i fisket etter snøkrabbe i Barentshavet.

Etter at fartøyet forlot Lofoten var det innom Kirkenes, før det gikk videre til Murmansk.

Krabbeutstyr

– Rederiet har en liten utstyrsbase i Kirkenes og bruker oss som speditør og havneagent, forteller Arve Henriksen i Henriksen Shipping. Her ble det liggende i seks timer før det forlot havna igjen.

Formålet med anløpet av Kirkenes var å fortolle en del krabbeteiner og utstyr, og ifølge Henriksen ekspederte tollere og politi fartøyet raskt ut slik at det kunne forlate havna.

Sjømatkonsern

Fiskefartøyet, som er 51 meter langt, ble bygd ved Fong Kuo Shipbuilding Co. Ltd, Kina, i 2001 og seiler under russisk flagg. Fartøyet bærer navnet «Arka 31» eller «Ashuneyu», og eies av det russiske sjømatkonsernet Antey Group.

Selskapet eier blant annet en fiskeflåte på 50 fartøyer, som opererer i Barentshavet og i nordøst-Asia. «Arka 31» har hatt base ved rederiets kontor i Vladivostok, og har vært brukt til fiske etter kongekrabbe i havområdene mellom Russland og Japan.

To måneders seilas

Den 13. desember i fjor seilte det fra Busan i Sør-Korea med kurs for Kirkenes og Murmansk. Etter en over to måneder lang seilas la de til kai i Kirkenes den 15. februar, hvor det lå i seks timer.

Det russiske konsernet har også eget klekkeri og produksjon av kongekrabbe-yngel på Russkijøya, som de setter ut i Peter den stores bukt i Japanhavet, utenfor Vladivostok.