SOLER SEG: En hvalross har tatt bolig i havna i Kragerø i sommer. Der anretter den skade på båter og brygger, og kan utgjøre en fare for badende og tilskuere. Fiskeridirektoratet ser nå på muligheten for å flytte hvalrossen bort fra befolkede strøk. (Foto: Fiskeridirektoratet)

Vil ikke avlive hvalrossen i Kragerø

Kragerø kommune har kontaktet Fiskeridirektoratet for å finne en løsning for hvalrossen som plasker rundt i havnebassenget og skader fritidsbåter med å legge seg og sole seg i dem.

Publisert

– Vi oppfordrer folk i området til å holde god avstand til kvalrossen, ikke gi den mat og la den få være i fred. Kvalrossen er en fredet art og det er forbudt å forstyrre den unødig. Samtidig er det slik at den omtalte kvalrossen har vært, og vil kunne være, til hinder for alminnelig ferdsel når den legger seg på flytebrygger og om bord i småbåter i hamna, slik vi har sett i det siste i Kragerø, uttaler direktoratet i ei pressemelding.

Har vurdert alternativer

Fiskeridirektoratet har vurdert ulike alternativ som kan føre til mindre kontakt med den omtalte kvalrossen, og å avlive kvalrossen er ikke et alternativ. 

– Verken Fiskeridirektoratets eksperter eller forskere Fiskeridirektoratet har vært i kontakt med tilrår avliving. Det er derfor ikke grunnlag for et slikt skritt, og andre alternativ blir vurdert. 

Samarbeider med kommunen

Nå skal de vurdere om dyret kan flyttes.

– Først vil vi i samarbeid med kommunen få på plass ei egna flytebrygge som kan være attraktiv for kvalrossen å ligge på. Kommunen er nå i gang med å få på plass ei slik brygge. Deretter kan det bli aktuelt å vurdere flytting av dyret til et meir folketomt område på kysten.

– Ikke uvanlig med hvalross

Slik håper man å unngå skae på eiendom i fremtiden.

– Da kan vi kanskje unngå at kvalrossen legger seg til på små brygger eller oppi småbåter og ødelegger disse. Det er snakk om et relativt tungt dyr – kanskje 600-700 kilo. Vi tror det er snakk om en ung hunn som ennå ikke er kjønnsmoden.

Selv om dette er en selart som til vanlig holder seg langt nord i arktiske strøk, er det ikke uvanlig med kortere eller lengre besøk langt sør, gjerne så langt sør som Holland og Storbritannia, uttaler direktoratet.

– Det er derfor et håp om at kvalrossen vil vandre videre på et tidspunkt, avslutter man.