Ombordfryst-konferansen samlet fiskerinæringen i Ålesund. Screenshot Ombordfryst 2022

Spår rekordhøye torskepriser

ÅLESUND: – Det er vanskelig å tenke seg at torskeprisen på fryst HG neste år skal være under 60 kroner per kilo.

Publisert Sist oppdatert
Finn-Arne Egeness, sjømatanalytiker i Nordea. Screenshot Ombordfryst 2022

Det sa sjømatanalytiker i Nordea, Finn-Arne Egeness, i sitt innlegg under årets Ombordfryst-konferanse i Ålesund denne uka.

- Prisen neste år blir rekordhøy. I vinter trodde vi aldri at prisen skulle komme så høyt allerede nå, men det er grunn til å tro at prisen blir enda høyere, sier Egeness til de mange fremmøtte.

Flere faktorer

Han trakk frem flere faktorer som vil være utslagsgivende for at torskeprisen kommer til å holde seg på et rekordhøyt nivå også neste år. Reduserte torskekvoter (ned 20 % i 2023), en fordelaktig kronekurs og inflasjon vil kunne bidra til å løfte prisen ytterligere.

Effekten vil man kunne se gradvis utover høsten og frem mot starten av kommende vintersesong.

- De årene torskeprisen faller henger det nøye sammen med utviklingen i verdensøkonomien, sa han og dro et økonomisk tilbakeblikk for de siste 20 årene.

Lengste oppturen for torsken

- Vi hadde den lengste oppturen for torsken noen gang, helt til pandemien kom. Igjen sank torskeprisen på førstehand omsetningen. Prisen til fisker forplantet seg på eksportverdien.

Når eksportverdien faller henger det nøye sammen med krisen i markedet. Pandemien gjorde at torskeprisen falt kraftig, mye som følge av at HoReCa-markedet, som er en viktig salgskanal for torsken, forsvant.

Da vaksinen var klar, visste man at økonomien ville komme tilbake. Det gjeldt også torskeprisen. Restaurantene åpnet igjen, og dagligvaremarkedet hadde utviklet marked og produkter som gjorde at flere kan spise mer torsk.

Økning på 50 %

Ifølge Egeness var det derfor ingen overraskelse at torskeprisen skulle opp igjen etter pandemien
- Vi har sett en økning i torskprisen på 50 % i forhold til i fjor. Det har aldri skjedd før. Aldri har vi hatt en så stor vekst i torskeprisen, sammenlignet med prisen året før.

Det gjenspeiler seg også i eksportstatistikken. Eksportverdien ligger skyhøyt over det som noen gang har vært tidligere.

Etterspørsel etter norsk torsk

En viktig faktor er den kraftige økningen i matvareprisene globalt, ikke bare på sjømatprodukter. Først og fremst fordi Russland er en stor eksportør av sjømat. For torsk sin del er det faktum at Russland fanger mellom 25 og 30 % av torsken i nordøst-Atlanteren.

Usikkerhet rundt tilførselen av russisk torsk, og supermarkedkjeder som ikke ønsker russisk torsk i butikkhyllene, vil øke etterspørselen etter norsk torsk.