Området på Fjord Base vest hvor anlegget nå er i gang, og selskapet har ambisiøse fremtidsplaner.

Verdens største yngelanlegg for torsk er i drift

På Fjord Base i Florø har Havlandet Norcod endelig satt i gang verdens største yngelanlegg for torsk.

Publisert Sist oppdatert

I august 2021 la daværende fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen ned grunnsteinen på Gaddholmen, og ga dermed klarsignal for oppstart av byggingen av anlegget. Tidsskjema til selskapet har vært målbevisst og til tider nokså ambisiøst.

I august 2021 var daværende fiskeri- og sjømatminister Ingebrigtsen til stede og la ned grunnsteinen for anlegget.

- Vi har siktet høyt og gått ut hardt. Da er det ekstra kjekt når alt går i orden innen tidsfristen og at produksjonen har startet, forteller selskapet i en melding til LandbasedAQ.

Mandag 15. august gytte 7. generasjon av Havlandet torsken. Dette var nøyaktig etter planen, og teamet på Havlandet opplyser at de treffer på minuttet med produksjonen. Gjennom nøyaktig lysstyring sørger de for at torsken kontrollert gyter når den skal. Denne rognen gikk derfor direkte inn i det helt nye klekkeriet som står klart ytterst på Gaddholmen.

- I tiden fremover vil rognene klekkes og da flytter vi de fra klekkeriet til den flunkende nye Hall 1. Her vokser de seg enda større før de flyttes til Hall 2 og blir 2 gram. Siden leveres de til fire ulike kunder i desember og januar, forklarer selskapet.

Store planer fremover

Havlandet skriver at de ønsker å takke gode samarbeidspartnere og underleverandører for at tidsskjema er holdt og produksjonen er i gang.

- Det ville ikke gått uten hjelp fra West Industri Service, WIS VVS, NBN Elektro, Helldal, Multi Maritime og Grønsberg. Hver av disse tok med seg solide underleverandører som har sikret lokal forankring i prosjektet.

- Fremover skal vi fortsette våre ambisiøse planer. Ved siden av yngelanlegget planlegger vi å bygge settefiskanlegg for torsk, samt matfisk anlegg for både torsk og laks. Her skal vi bygge ny og bærekraftig industri på skuldrene til eksiterende kompetanse og areal, skriver de avslutningsvis.

Ett år senere var det klart for innlegg av egg i et ferdig og klart anlegg.